piątek, 30 grudnia 2022

Krążki polenty z pieczarkami


Zjawiskowe i pyszne smażone krążki polenty z pieczarkami, parmezanem i natką. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i dość tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Dodałam trochę "rarytasiku" ;) mianowicie pudru z czarnych trufli kupionego w TKMaxie. Jeśli lubicie smak (jeśli nie nie namawiam) trufli koniecznie kupice sobie jeśli uda wam się "upolować". Potem można dodawać do risotta, jajecznicy, tofucznicy czy innych dań. 
Jeśli akurat polenty nie macie można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu

Składniki:

szklanka polenty

2 szklanki wody (lub napoju roślinnego np. sojowego)

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

garść drobno startego parmezanu

małe pieczarki 1 opakowanie (bio)

trochę oleju do smażenia 

1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki zimnej wody

natka i parmezan do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień  dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu gdyż kasza bardzo "chlapie" i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia. 

Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei się do obsmażonego krążka polenty.

Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz