Składniki:
szklanka polenty
2 szklanki wody (lub napoju roślinnego np. sojowego)
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
garść drobno startego parmezanu
małe pieczarki 1 opakowanie (bio)
trochę oleju do smażenia
1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
natka i parmezan do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu gdyż kasza bardzo "chlapie" i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia.
Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei się do obsmażonego krążka polenty.
Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz