poniedziałek, 20 maja 2019

Pięć porcji warzyw i owoców w dziennym jadłospisie



30 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Soku.

Warzywa i owoce stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Według badań Polacy wciąż spożywają ich za mało. Średnia konsumpcja to raptem 280 gram na dobę.

Rekomendowana przez IŻŻ dawka dzienna, to minimum 400 gram. Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych poprawi funkcjonowanie naszego organizmu.

Dzienny jadłospis powinien zawierać 400 gram warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Porcja to 80-100 gram. Jedną z nich może być szklanka (200 ml) soku. Warzywa i owoce zawierają cenne i  niezbędne dla naszego organizmu składniki, których spożywanie ogranicza rozwój chorób układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, czy niewydolność serca), cukrzycy, a także niektórych nowotworów.




Owoce i warzywa oraz 100% przetwory bez dodatku cukru i tłuszczu, z wyłączeniem warzyw strączkowych, owoców suszonych czy słodkich owoców egzotycznych są również niskokaloryczne.
Ilość kalorii na 100 gram mieści się w przedziale 20 - 60 kcal. Zawierają od 70% do 95% wody.

W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia przeprowadził rewolucję w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Warzywa i owoce uznano za podstawę codziennej diety zaraz po aktywności fizycznej.
#wyzwanie5porcji

W moim dziennym jadłospisie znajduje się szklanka soku, smoothie i zupa na bazie warzyw. Podwieczorek to zwykle owoc np. jabłko, gruszka, pomarańcza, a wieczorem na kolację jemy warzywa szybko podsmażane w sosie sojowym. 








Gdyby znano zalecenia IŻŻ
w czasach PRL  ściany w naszych domach mogłyby zdobić popularne wtedy bawełniane makatki.