czwartek, 26 września 2019

Soczewica z miso i szpinakiem


Rozgrzewająca micha żółtej soczewicy z pastą miso i szpinakiem lub jarmużem, po której poczujecie przyjemnie sycie, ale nie przejedzeni.
Jest to danie z kuchni ajurwedyjskiej, która coraz częściej gości u nas na stole.

Potrzebujesz 30 minut

SKŁADNIKI:

1 szklanka żółtej soczewicy
łyżka białej pasty miso
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
garść szpinaku lub jarmużu drobno posiekanego

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wypłukać i przełożyć do garnka, wlać 2 szklaki wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie dodać przyprawy i pastę miso. Wymieszać. Na koniec gotowania dodać szpinak lub jarmuż. Wymieszać. Gotowe.


poniedziałek, 23 września 2019

Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą

Pizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata. W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej.

SKŁADNIKI
Ciasto:

szklanka puree z dyni  piżmowej (moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki)
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania
płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżką oliwy z oliwek

Dodatki

2 czerwone papryki
200 g. passata pomidorowa
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
czerwona cebula (mała)
feta owcza 50 g
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Dynię lub batata owijamy w folię. Pieczemy ok. 40 - 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko odchodziła od miąższu. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem.

Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia.
Następnie z ciasta formujemy dysk i przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Wierzch ciasta polewamy sosom przygotowanym z passaty, ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano i soli himalajskiej.

Pieczemy w 230 stopniach ok. 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.