Amarantowy chłodnik z młodych buraczków z garam masala.
Burak kocha tą przyprawę. I mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się jak każdy inny, po spróbowaniu wiesz, że smak jest wybitny.
SKŁADNIKI:
1 litr jogurtu naturalnego (używam nadbużańskiego)
4 młode buraki
czosnek
1 i 1/2 łyżeczki garam masala
pół łyżeczki kminu
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku
łyżka octu balsamicznego
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Buraki zetrzeć na tarce wlać około 2 szklanek wody, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie, wcisnąć ząbek czosnku. Zagotować. Po 5 minutach wlać ocet, chwilkę pogotować. Zestawić i wystudzić. Na suchej patelni uprażyć garam masalę i kumin. Dodać do buraków. Wlać jogurt i wymieszać. Doprawić jeśli trzeba solą. Podawać z pieczonymi ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, posypać kolendrą.