Do przygotowania śniadania użyłam białą komosę, syrop z agawy, odrobinę soku z jabłek, prażonych migdałów, grillowanej połówki jabłka i przypraw.
Na jedną porcję:
50 g komosy
szczypta soli
150 ml wody
jabłko
garść migdałów lub płatków migdałowych
syrop z agawy Bio/ miód/ syrop klonowy do smaku
cynamon 1/2 łyżeczki
kardamon szcypta
Przygotowanie:
Zgrillować na patelni połówkę jabłka. Komosę ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Dodać do ugotowanej komosy drugą połówkę jabłka startego na tarce. Wymieszać i poddusić chwilę. Wyłożyć do miseczki, udekorować grillowanym jabłkiem, polać syropem z agawy. Podawać z migdałami lub z innymi orzechami np. włoskimi. Posypać cynamonem lub mielonym kardamonem.
W Lidl Polska można kupić szeroki asortyment produktów BIO. Jestem od roku fanką syropu z agawy, który na dobre zastąpił w moim domu cukier. W ten sposób moje owsianki mają niższy IG. Produkty w Lidl są wolne od GMO. Cała procedura od produkcji poprzez pakowanie, transport i przechowywanie odbywa się z poszanowaniem natury. Produkty BIO to dla mnie baza dla wielu pysznych i wartościowych posiłków. Dodatkowo produkty mają na opakowaniu euro listek, dzięki któremu wiemy że produkt otrzymał certyfikat ekologiczny.