sobota, 23 marca 2019

Sernik kaszubski z ziemniakami najlepszy



Ucierany ręcznie drewnianą pałką. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha. Zobaczyłam go w programie Mikołaja Reja kiedy był na Kaszubach i musiałam go zrobić.

SKŁADNIKI:

1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
1 kostka masła 82%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
3 duże ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, biła lub gorzką czekoladą.

poniedziałek, 18 marca 2019

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri gruziński placek z  serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. Ser dodajcie swój ulubiony.

SKŁADNIKI 

220 g mąki orkiszowej
15 g świeżych drożdży
ok. 3/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki oliwy
sól do smaku
szczypta cukru

opakowanie serka koziego
1/2 opakowania sera owczego

2 jaja
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę umieścić na stolicy, zrobić dołek, dodać drożdże, cukier, wlej 1/2 szklanki letniej wody (jeśli trzeba dodaj resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę.
Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta posmarować odrobiną oliwy, posypać serami.  Piec około 20 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika  a na środek każdego placka wybić jajko. Zapiekać jeszcze 5 minut.