Ucierany ręcznie drewnianą pałką. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha. Zobaczyłam go w programie Mikołaja Reja kiedy był na Kaszubach i musiałam go zrobić.
SKŁADNIKI:
1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
1 kostka masła 82%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
3 duże ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, biła lub gorzką czekoladą.