poniedziałek, 18 marca 2019

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri gruziński placek z  serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. Ser dodajcie swój ulubiony.

SKŁADNIKI 

220 g mąki orkiszowej
15 g świeżych drożdży
ok. 3/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki oliwy
sól do smaku
szczypta cukru

opakowanie serka koziego
1/2 opakowania sera owczego

2 jaja
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę umieścić na stolicy, zrobić dołek, dodać drożdże, cukier, wlej 1/2 szklanki letniej wody (jeśli trzeba dodaj resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę.
Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta posmarować odrobiną oliwy, posypać serami.  Piec około 20 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika  a na środek każdego placka wybić jajko. Zapiekać jeszcze 5 minut.


6 komentarzy:

  1. Piękne chaczapuri!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być bardzo smaczne, nie odmówiłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow wygląda mega :) Mam ślinotok!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chaczapuri nie raz widziałyśmy w internecie ale nigdy nie miałyśmy okazji jeść :) Wygląda prze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń