Tatar z pomidorów. Do wykonania
tatara polecam podłużne pomidory, są twarde i mięsiste. Zawierają mniej wody
niż inne odmiany. Wspaniały jako przekąska na lunch, na bruschettę lub do mięs.
Składniki:
pomidory podłużne 4 szt.
pomidory suszone 3 szt.
oliwki zielone lub czarne 5-6 szt.
kapary1 łyżka oraz trochę zalewy z kaparów
oliwa z oliwek 2 łyżki
natka z pietruszki 1-2 łyżki
sól pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
cebulka mała
oregano i bazylia suszone do
smaku
Pomidory sparzyć wrzątkiem i
obrać ze skórki. Oliwki drobno posiekać wraz suszonymi pomidorami. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kstkę. Przełożyć do miski wraz z resztą składników.
Wymieszać.