czwartek, 14 lipca 2022

Tatar z pomidorów z oliwkami

 

Tatar z pomidorów. Do wykonania tatara polecam podłużne pomidory, są twarde i mięsiste. Zawierają mniej wody niż inne odmiany. Wspaniały jako przekąska na lunch, na bruschettę lub do mięs.

 Ilość 4 porcje

Czas przygotowania 10 minut

Składniki:

pomidory podłużne 4 szt.

pomidory suszone 3 szt.

oliwki zielone lub czarne 5-6 szt.

kapary1 łyżka  oraz trochę zalewy z kaparów

oliwa z oliwek 2 łyżki

natka z pietruszki 1-2 łyżki

sól pieprz do smaku

czosnek 1 ząbek

cebulka mała

oregano i bazylia suszone do smaku

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Oliwki drobno posiekać wraz suszonymi pomidorami. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kstkę. Przełożyć do miski wraz z resztą składników. Wymieszać.



środa, 13 lipca 2022

Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami

 


To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę.Jeśli lubicie cebulę to dodajcie czerwoną drobno pokrojoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczek można dodać rodzynki.


Składniki:

marchw surowa starta - 4 szklanki

czerwona porzeczka - 1/2 szklanki

świeża mięta kilka listków

morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka

czerwona porzeczka lub biała - 1/2 szklanki

świeża mięta kilka listków

sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty

cytryna - 1 szt.

oliwa z oliwek - 2-3 łyżki

miód - 1-2 łyżeczka

cynamon mielony - 1 szczypta

kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta

kmin rzymski - 1 szczypta

sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty

cytryna - 1 szt.

oliwa z oliwek - 2-3 łyżki

miód - 1-2 łyżeczka

cynamon mielony - 1 szczypta

kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta

kmin rzymski - 1 szczypta

sól -1/3 łyżeczki


Przygotowanie:

Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele ( mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.