wtorek, 15 lutego 2022

Migdałowe ciastka w 20 minut

Ciasteczka migdałowe

Przygotowanie:

5 minut

pieczenie: 20 minut

ilość sztuk: 22


Składniki:


250 g mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 50 g cukru kokosowego/erytrytolu lub co lubisz 

 2 jaja

 kilka kropli aromatu migdałowego

 1 łyżka kakao/karobu


 40 g cukru pudru trzcinowego

 kilka połówek orzechów włoskich lub migdałów

Przygotowanie:

Suche składniki umieszczamy w misce. Wbijamy 2 jaja, dodajemy aromat migdałowy i łyżką mieszamy całość do połączenia się wszystkich składników (pod koniec mieszałam ręką). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie z ciasta formujemy kuleczki mniej więcej wielkość orzecha włoskiego. Do miseczki wsypujemy cukier puder. Każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze. W środek każdej kulki wciskamy migdał lub kawałek orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w 175 stopniach C.