sobota, 18 maja 2019

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango


Jagielnik

szklanka kaszy jaglanej
szklanka orzechów nerkowców
2 czubate łyżki mleka kokosowego w proszku
2 szklanki wody
esencja waniliowa 
puszka pulpy z mango 450 gram bez cukru
 3 łyżeczki agar agar lub 2 łyżki żelatyny

Żelka
 opakowania mango bio ( mrożone) 300 gram lub świeże
3/4 szklanki wody
3 łyżeczki agar agar ( 2 łyżki żelatyny)



Orzechy nerkowca przelać wodą, przełożyć do szklanki zalać wodą odstawić na kilka godzin lub całą noc. Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka. Wlać 2 szklanki wody, dodać mleko kokosowe w proszku. Zamieszać gotować 20 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu dodać orzechy, pulpę mango i zblendować ręcznym blenderem. Wlać esencję waniliową. W niewielkiej ilości wody rozpuścić agar agar lub żelatynę, wlać do masy wymieszać blenderem. Zawartość przelać do tortownicy wyłożonej papierem (dno i rant). Wierzch wygładzić.

Żelka mango:  mango świeże ( mrożone rozmrozić) umieścić w garnku, dolać rozpuszczoną w owdzie żelatynę lub agar agar zblendować. Żelkę wylać na masę jaglano - orzechową. Wstawić do lodówki ( przy agar agar tężeje niemal natychmiast).
Dekorować ulubionymi owocami ( u mnie płatki kokosowe i truskawki).






poniedziałek, 13 maja 2019

Owocowe trufle a'la rafaello


Owocowe trufle a'la rafaello. Są pięknie pastelowe i cudownie owocowe w smaku. 



mleko kokosowe w proszku - 3 łyżki (np. takie: coconut milk powder
mąka kokosowa lub zmielone w młynku wiórki kokosowe - 50 - 100 g
mielone migdały - 100 g
tłuszcz kakaowy  70 - 100 g (np. taki: tłuszcz kakaowy)
miód akacjowy - 3 łyżki
różdżki smaku  Czary Mamy ( truskawka, czarna porzeczka, szpinak ) po jednej sztuce
sól - 1 szczypta




Do miski wsypujemy mąkę kokosową, mielone migdały, mleko kokosowe w proszku i szczyptę soli. Mieszamy. Dzielimy równo na trzy części. Do każdej dodajemy po jednej smakowej różdżce. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz kakaowy ( jeśli nie mamy alternatywą jest olej kokosowy).
Do każdej części  suchej masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy po 1 łyżce miodu akacjowego. Mieszamy rękami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Jeśli masa będzie za sucha należy dolać tłuszczu. Następnie formujemy kulki i umieszczamy w lodówce.