sobota, 18 maja 2019

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango


Jagielnik

szklanka kaszy jaglanej
szklanka orzechów nerkowców
2 czubate łyżki mleka kokosowego w proszku
2 szklanki wody
esencja waniliowa 
puszka pulpy z mango 450 gram bez cukru
 3 łyżeczki agar agar lub 2 łyżki żelatyny

Żelka
 opakowania mango bio ( mrożone) 300 gram lub świeże
3/4 szklanki wody
3 łyżeczki agar agar ( 2 łyżki żelatyny)



Orzechy nerkowca przelać wodą, przełożyć do szklanki zalać wodą odstawić na kilka godzin lub całą noc. Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka. Wlać 2 szklanki wody, dodać mleko kokosowe w proszku. Zamieszać gotować 20 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu dodać orzechy, pulpę mango i zblendować ręcznym blenderem. Wlać esencję waniliową. W niewielkiej ilości wody rozpuścić agar agar lub żelatynę, wlać do masy wymieszać blenderem. Zawartość przelać do tortownicy wyłożonej papierem (dno i rant). Wierzch wygładzić.

Żelka mango:  mango świeże ( mrożone rozmrozić) umieścić w garnku, dolać rozpuszczoną w owdzie żelatynę lub agar agar zblendować. Żelkę wylać na masę jaglano - orzechową. Wstawić do lodówki ( przy agar agar tężeje niemal natychmiast).
Dekorować ulubionymi owocami ( u mnie płatki kokosowe i truskawki).






5 komentarzy: