sobota, 24 lutego 2024

Pasztet z indyka z wiśniami


P
asztet z udźca indyka z wiśniami.  

Składniki:

800 -1000 g udźca z indyka

300 g wątróbki z kurczaka

marchew

1/4 selera

pietruszka korzeń

1 cebula

1 ząbek czosnku 

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

2 jaja

150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie

bułka tarta lub mielony len

olej

Przygotowanie:

Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać przyprawy i zacząć dusić przykrywając pokrywką. Dusić godzinę. W połowie czasu gotowania dodać obrane warzywa i dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200°C.