Pasztet z udźca indyka z wiśniami.
Składniki:
800 -1000 g udźca z indyka
300 g wątróbki z kurczaka
marchew
1/4 selera
pietruszka korzeń
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2 jaja
150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie
bułka tarta lub mielony len
olej
Przygotowanie:
Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać przyprawy i zacząć dusić przykrywając pokrywką. Dusić godzinę. W połowie czasu gotowania dodać obrane warzywa i dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200°C.