piątek, 26 października 2018

Dobra dieta, naturalne smaki.




Co znaczy dobra dieta? Pojęcie zdrowego żywienia zmienia się wraz z upływem czasu i rozwojem nauki, co bardzo dobrze widać w tzw. piramidach żywienia - diagramach ilustrujących oficjalne rekomendacje instytucji odpowiedzialnych za zdrowe żywienie społeczeństwa. Czy powinniśmy się nią kierować?

Mięso i nabiał, uważane przez lata za podstawę zdrowego żywienia, w kolejnych odsłonach przesuwane są coraz wyżej (czyli ich znaczenie dla zdrowego żywienia systematycznie spada). Dobra, zrównoważona dieta może zdziałać wiele dobrego: wzmocnić wewnętrzną energię, dostarczyć paliwa do dobrego funkcjonowania mózgu, zniwelować skutki stresu, poprawić nastrój i ogólne samopoczucie.

Dziś dobre zrównoważone żywienie to przede wszystkim warzywa i owoce. W aktualnej piramidzie żywieniowej rekomenduje się, aby były podstawową kategorią w zdrowej diecie. Zaleca się też, abyśmy spożywali proporcjonalnie 3/4 warzyw oraz 1/4 owoców, przy czym warzywa mają być spożywane także w postaci surowej.

Zapotrzebowanie na owoce i warzywa można zaspokajać na wiele sposobów. Wygodnym rozwiązaniem mogą być soki jednodniowe – z uwagi na swój krótki termin przydatności do spożycia – to naturalna moc zdrowia w butelce. Soki te nie są poddawane pasteryzacji, a więc podczas procesu technologicznego nie dochodzi do utraty cennych substancji. Jednodniowe soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego są dostępne praktycznie w każdej sklepowej lodówce w całej Polsce. Są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników, dzięki czemu zachowują nie tylko wartości odżywcze, ale też autentyczny smak świeżej marchewki i selera.
Widniejący na nich symbol „Jakość Tradycja” dodatkowo zapewnia, że soki charakteryzują się tradycyjnym składem i sposobem wytwarzania, a do ich przygotowania producent wykorzystał surowce pochodzące z gospodarstw ekologicznych lub stosujących dobre praktyki rolnicze i hodowlane. To właśnie dzięki temu soki zachowują swój wyjątkowy, lokalny charakter.







Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą

Ostatnio robiłam zakupy w sklepie internetowym https://www.bee.pl/
Mają tam pyszne suszone i kandyzowane owoce:
https://www.bee.pl/9238-suszone-i-kandyzowane
Ale nie tylko. Z zakupionych tam produktów przygotowałam aromatyczny pudding - deser.

SKŁADNIKI:

Na 4 osoby:

szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka migdałowego
szczypta soli
anyż gwiazdkowy
skórka ze sparzonej otartej pomarańczy
4 daktyle
goździki
łyżeczka startego imbiru

100 g gorzkiej 74 % czekolady
łyżka miodu z akacji

2 łyżki masła orzechowego
łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka pokruszonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy. Wsypać sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować około 15 - 20 minut. Jeśli będzie "za gęsto" dolać około 50 ml mleka migdałowego. Kiedy się ugotuje należy wyjąć przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego naczynia i dodać masło orzechowe oraz  miód z akacji. Zblendować. Odstawić.

Do pozostałej części kaszy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, poczekać chwilę aż się zacznie rozpuszczać, dodać starty imbir. Zblendować na gładko. Przełożyć do pucharków. Na wierzch przelać masę z masłem orzechowym. Posypać kandyzowaną skórką z  pomarańczy i kruszonymi migdałami.








wtorek, 23 października 2018

Brownie z pieczonymi burakami

Brownie z pieczonymi burakami upiekłam przypadkiem. Coś piekło się w piekarniku i wrzuciłam kilka buraków owinięte w folię. Z dwóch  buraków upiekłam pyszne ciasto czekoladowe.

SKŁADNIKI

buraki pieczone - 2 szt.
mąka ryżowa, z amarantusa lub inna - 200 g
gorzka czekolada 1,5 opakowania
2 łyżki kakao opakowania
cukier kokosowy - 3/4 szklanki
liofilizowane maliny
jaja 3 szt.
szczypta soli
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy  50 ml
soda  1 łyżeczka
łyżeczka mleka kokosowego z lodówki lub oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

Buraki zetrzeć na tarce lub zblendować. Czekoladę (100 g) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja ubić z cukrem kokosowym na puch. Dodać utarte buraki, rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.
Piec ciasto w foremce (moja miała 22x22 cm.) 50 minut w 180 stopniach C.
Wyjąć ciasto i wystudzić. 50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub stałej części z mleka kokosowego.
Rozsmarować na cieście i pokruszyć liofilizowane maliny.

Moje ciasto  było wilgotne. Ale nie miało typowej konsystencji brownie (mokrego w środku). Po prostu nie dodałam rozpuszczonej czekolady, tylko 4 łyżki kakao.

poniedziałek, 22 października 2018

Jabłka pod kokosową kruszonką

Jabłka pod kruszonką z mąki kokosowej. Potrzeba tylko 20 minut i już cieszycie się zapachem szarlotki.

SKŁADNIKI:

jabłka 4 szt.
mąka kokosowa 1/2 szklanki
maka ryżowa  1/2 szklanki
masło/zimny olej kokosowy  75 g
cynamon lub przyprawy do szarlotki  1 łyżeczka

cukier trzcinowy 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:


Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon wymieszać. Przełożyć do kokilek. Z mąki kokosowej, ryżowej, cukru masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji zrobić kruszonkę. Posypać na wierzch jabłek. Zapiec w 200 stopniach C przez 20 minut. Podawać z gałką lodów opcjonalnie.