czwartek, 25 sierpnia 2022

Węgierskie leczo z białych papryk

Nie łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a  prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni. 

 

Składniki:

6-8 białych papryk 

2 duże cebule 

3 pomidory paprykowe (mogą być podłużne) ale paprykowe mają praktycznie sam miąższ

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżeczki słodkiej papryki

sól do smaku (dałam ok. 2 łyżeczek)

pieprz cayenne do smaku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

Przygotowanie:

Papryki umyć przekroić na ćwiartki a ćwiartki w paseczki. Cebule pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać patelnię wlać olej i zeszklić cebulkę do granicy aż prawie zacznie sie rumienić- karmelizować. Następnie dodać papryki w proszku i pocięte papryki. Mieszać i dusić, posolić do smaku. Kiedy papryka lekko zmięknie dodać posiekane pomidory wcześniej obrane ze skórki. Dusić 30 minut. Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze kilka minut. Gorące zamykać w wyparzonych słoikach i pasteryzować ok. 20 minut.