piątek, 2 września 2022

Ciasto migdałowe z morelami

 

Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem. 

Składniki:

220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami)

100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego

4 jaja

125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol)

1 torebka cukru waniliowego

skórka z jednej cytryny ekologicznej

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Owoce: morele, śliwki

płatki migdałowe

cukier puder do posypania po ostygnięciu

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Jaja oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę i utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać 5 minut. Następnie dodać mąkę z migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami. 

Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami.