środa, 9 października 2024

Masełko pomidorowe

 

Masełko pomidorowe przygotujesz w kilka minut. Świetne do smarowania grzanek, pieczonych warzyw, ryb, czy mięs. 

SKŁADNIKI:

100 g miękkiego masła 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
szczypta soli 

Co jeszcze: ząbek czosnku, estragon i inne suszone zioła. Ale nam najlepiej smakuje po prostu z solą.

PRZYGOTOWANIE:

Za pomocą łyżki utrzyj masło  z koncentratem i szczyptą soli. Przełóż do naczynia. Przechowuj w lodówce. 

poniedziałek, 7 października 2024

Kiszone pomidory

Wiele lat temu zamieszczałam przepis na kiszone pomidory -przepis:

kiszone pomidory

Teraz zrobiłam z innej odmiany pomidorów. W domu pachnie cudownie. Lubię ten zapach, jest taki pobudzający apetyt. Nie wiem czy będzie z nich zupa czy raczej zrobię coś na wzór chłodnika... Chcę je jeść na surowo nie w zupie.

Składniki:


1 kg małych twardych pomidorów 

oraz zestaw do kiszenia: koperek, chrzan, liść chrzanu, czosnek
ok 1 litra wody
łyżka soli kamiennej
(1 łyżka soli na litr wody)

Przygotowanie:

Umyć pomidory. Do wyparzonych i suchych słoików wyłożyć na dno po 4 ząbki czosnku, koper (dałam ziarna) i chrzan. Ciasno ułożyć pomidory, ale uważając żeby ich nie zgnieść ani nie uszkodzić. Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać i odstawić do ostygnięcia, a następnie zalać pomidory. Nałożyć lekko wyparzonego nakrętki. Odstawić na kilka dni w ciepłe i ciemne miejsce.