niedziela, 28 września 2025

Najzdrowsze ciasto burakowe


Z
nudziło ci się ciasto marchewkowe? Zrób ze mną ciasto burakowe. Wilgodne, nafaszerowane samymi zdrowymi składnikami. 

Składniki

3 szklanki mąki razowej grahamki lub owsianej przesianej przez sito ( dałam owsianą z Niro)

3 szklanki starych buraków na dużych oczkach ( można zetrzeć na średnich)

1/2 szklanki syropu klonowego (można pominąć)

3 łyżki melasy trzcinowej lub z buraka

1 szklanka oliwy lub oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

kakao 1 łyżeczka (można pominąć)

17 g proszku do pieczenia

1 szklanka orzechów włoskich lub pekan zmielonych 

1/2 szklaki prażonych ziaren słonecznika

2-3 jaja

imbir kawałek 

Na wierzch do posmarowania ciasta:

1  łyżeczka gorącej wody

karob 1 łyżeczka

Przygotowanie

Przesiać mąkę przez sito do misy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia przyprawę piernikową,  cynamon, sarty imbir i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać kakao, rozdrobnione orzechy pekan lub włoskie oraz prażone ziarna słonecznika, następnie wlać mokre produkty dodać buraki i przemieszać dokładnie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C około 55-60 minut.

Wymieszaj karob z gorącą wodą i posmaruj wierzch ciasta.