czwartek, 2 października 2025

Masala chai przepis

masala chai najlepszy przepis
Masala chai to rozgrzewająca herbata pita w Indiach.

Masala chai to napój, który rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „herbatę z przyprawami” i dlatego jest wyjątkowa. To czarna herbata gotowana z aromatycznymi przyprawami, mlekiem i odrobiną słodyczy.


W Indiach masala chai jest elementem codzienności. Podawana na ulicznych straganach, w małych szklaneczkach Każda rodzina ma swoją własną mieszankę przypraw, ale zawsze znajdziemy w niej kardamon, cynamon, goździki, imbir czy anyż.


W Polsce to napój idealny na chłodniejsze dni. Rozgrzewa, poprawia nastrój i zachwyca intensywnym aromatem. Możesz go przygotować w domu w kilka minut i cieszyć się smakiem egzotyki, bez wychodzenia z kuchni.

Możesz eksperymentować, dodając np. kurkumę, gałkę muszkatołową czy nawet odrobinę wanilii.

Składniki (na 2 porcje):

2 szklanki wody

2 łyżeczki dobrej liściastej herbaty sypanej

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

3 strąki kardamonu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

3 goździki

1 łyżeczka nasion ajwanu

kawałek świeżego korzenia imbiru, nieobranego

mleko do smaku lub napój np. migdałowy lub kokosowy

cukier trzcinowy do smaku lub miodu 

Przygotowanie:


Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 5–7 minut, aby uwolniły aromat.

Dodaj liściastą czarną herbatę i gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Wlej mleko, dosłodź i podgrzewaj na małym ogniu, uważając, by się nie zagotowało.

Przecedź przez sitko do filiżanek i podawaj gorące.










wtorek, 30 września 2025

Sałatka z soczewicą, granatem i miętą

Sałatka z soczewicą, granatem i miętą
Sałatki z soczewicą to doskonały sposób na zdrowy i sycący posiłek, który jednocześnie jest lekki i kolorowy. Czarna soczewica (beluga) zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Jest bogata w białko oraz błonnik. W połączeniu ze słodko-kwaskowymi ziarenkami owocu granatu, chrupiącą marchewką, orzechami i świeżymi ziołami powstaje sałatka, która idealnie sprawdzi się zarówno jako lunch, kolacja, jak i dodatek do dań głównych.


To sałatka na jesienno-zimowe dni, kiedy szukamy czegoś sycącego, a jednocześnie lekkiego i pełnego witamin.

Sałatkę możesz jeść samodzielnie jako lekki posiłek albo podać jako dodatek do pieczonych warzyw czy mięsa. Świetnie smakuje także w lunchboxie – można ją przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy.


Składniki (na 2–3 porcje):


150 g czarnej soczewicy (beluga)

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 marchewka, starta na grubej tarce

1 granat

garść orzechów pekan (lub włoskich), lekko podprażonych

kilka listków świeżej mięty

sól i pieprz do smaku


Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

sok z 1/2 limonki


Przygotowanie:


Soczewicę opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30 minut). Odcedź i ostudź.

Marchewkę zetrzyj na tarce, orzechy lekko podpraż na suchej patelni.

W misce połącz soczewicę, marchewkę, granat, orzechy i posiekaną miętę.

W osobnej miseczce wymieszaj składniki dressingu.

Polej sałatkę sosem, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.






niedziela, 28 września 2025

Najzdrowsze ciasto burakowe


Znudziło ci się ciasto marchewkowe? Możesz zrobić ciasto z burakami. Jest wilgotne, nafaszerowane samymi zdrowymi składnikami. Ciasto przełożyłam domową nutellą zrobioną z masła migdałowego wymieszanego z rozpuszczoną gorzką czekoladą, ale nie jest to konieczne. 

Składniki

3 szklanki mąki razowej grahamki lub owsianej przesianej przez sito ( dałam owsianą z Niro)

3 szklanki starych buraków na dużych oczkach ( można zetrzeć na średnich)

1/2 szklanki syropu klonowego (można pominąć)

3 łyżki melasy trzcinowej lub z buraka

1 szklanka oliwy lub oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

kakao 1 łyżeczka (można pominąć)

17 g proszku do pieczenia

1 szklanka orzechów włoskich lub pekan zmielonych 

1/2 szklaki prażonych ziaren słonecznika

2-3 jaja

imbir kawałek 

Na wierzch do posmarowania ciasta:

1  łyżeczka gorącej wody

karob 1 łyżeczka




Przygotowanie

Przesiać mąkę przez sito do misy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać dodając melasę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia przyprawę piernikową, cynamon, starty imbir i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać kakao, rozdrobnione orzechy pekan lub włoskie oraz prażone ziarna słonecznika, następnie wlać ubite jaja i dodać buraki, przemieszać dokładnie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C około 55-60 minut.

Po upieczeniu wymieszać karob z gorącą wodą i posmarować wierzch ciasta.