czwartek, 19 marca 2020
Ryż po marokańsku z warzywami
Ryż można spożywać jako danie wegańskie lub wegetariańskie z jajkiem w koszulce. Super do kurczaka.
Na cztery porcje
szklanka ryżu ( u mnie naturalny)
3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
papryka
cukinia
2 łodygi selera naciowego
1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
2 suszone morele
1/2 pęczka mięty
świeża kolendra
cebula czerwona
suszone pomidory lub koktajlowe
zielone oliwki lub czarne (kilka)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
40 ml oliwy + 1 łyżka do sosu
Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.
Ryż ugotuj na sypko według czasu na opakowaniu. Cukinię, paprykę i cebulę pokrójw kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki przyprawy Sahara. Dodaj ryż i wymieszaj razem. Dodaj pocięte w plasterki morele. Wlej wcześniej przygotowany sos.Wymieszaj. Przełóż całość na półmisek, udekoruj oliwkami i posyp posiekaną miętą i kolendrą.
poniedziałek, 16 marca 2020
Kokosowa panna cotta
500 ml mleczka kokosowego (kupuję Real Thai -uważam, że najlepsze)
1 1/2 łyżki ksylitolu ( lub 2 łyżki cukru pudru)
6 łyżeczek żelatyny lub odpowiedniej ilości agar-agar (3,5 grama - dokładnie przeczytaj na opakowaniu ile producent zaleca na 500 ml płynu)
Mleczko kokosowe zagotować z ksylitolem, zestawić z ognia wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać. Przykryć pokrywką aż do wystygnięcia. Kiedy zaczną lekko żelować przelać do naczynek i wstawić do lodówki do stężenia.
Jeśli robisz z agar agar od razu wsyp go do mleczka kokosowego z cukrem. Zagotuj ciągle mieszając, przelej do naczynek. Tężeje znacznie szybciej od żelatyny.
Subskrybuj:
Posty (Atom)