czwartek, 19 marca 2020

Ryż po marokańsku z warzywami


Ryż po marokańsku można spożywać jako danie wegańskie lub wegetariańskie z jajkiem w koszulce. Tak przygotowany ryż jesy bardzo smaczny i aromatyczny.

SKŁADNIKI: 

Na cztery porcje

szklanka ryżu np. naturalny lub basmati 
3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
papryka (dałam żółtą)
cukinia
2 łodygi selera naciowego
1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
2 suszone morele
1/2 pęczka mięty
świeża kolendra
cebula czerwona
suszone pomidory lub koktajlowe
zielone oliwki lub czarne (kilka)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
40 ml oliwy + 1 łyżka do sosu

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.


Ryż ugotuj na sypko według czasu podanego na opakowaniu. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki
przyprawy Sahara. Dodaj ryż i wymieszaj razem. Dodaj pocięte w plasterki morele. Wlej wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj. Przełóż całość na półmisek, udekoruj oliwkami i  posyp posiekaną miętą i kolendrą.



poniedziałek, 16 marca 2020

Kokosowa panna cotta

Bardzo prosty przepis na deser - kokosowa panna cotta. Nas oczarowała.


500 ml mleczka kokosowego (kupuję Real Thai -uważam, że najlepsze)
1 1/2 łyżki ksylitolu (lub 2 łyżki cukru pudru)
6 łyżeczek żelatyny lub odpowiedniej ilości agar-agar (3,5 g - dokładnie przeczytaj na opakowaniu ile producent zaleca na 500 ml płynu)

PRZYGOTOWANIE:

Mleczko kokosowe zagotować z ksylitolem, zestawić z ognia wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać.  Przykryć pokrywką aż do wystygnięcia. Kiedy zaczną lekko żelować przelać do naczynek i wstawić do lodówki do stężenia.

Jeśli robisz z agar agar od razu wsyp go do mleczka kokosowego z cukrem. Zagotuj ciągle mieszając, przelej do naczynek. Tężeje znacznie szybciej od żelatyny.