piątek, 31 marca 2017

Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis

Składniki na czekoladowe gofry:

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki ryżowej 
jaja 2 sztuki
mleko roślinne 1,5 szklanki
czekolada gorzka 50g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder trzcinowy 2 łyżki

konfitura pomarańczowa

Przygotowanie:

Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam żółtka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam je w gofrownicy bez tłuszczu. Podałam z pomarańczową konfiturą.


wtorek, 28 marca 2017

Kiszona czerwona kapusta przepis


Zrobiłam kiszonkę z czerwonej kapusty, która pięknie kontrastuje z potrawami, ale jest przede wszystkim bardzo zdrowa. Doskonała do surówek, kapuśniaku oraz bigosu. 

SKŁADNIKI:

kapusta czerwona 1/2 sztuki
sok z kiszonej kapusty białej 1 łyżka
kminek  1/2 łyżeczki
2 ząbki czosnku
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie całe 8 sztuk
sól do smaku 3 łyżeczki
woda 300 ml


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimną wodą zmieszaną z łyżką soku z kiszonej białej kapusty. Przykryłam pokrywką nie zakręcając do końca. Na drugi dzień kapusta już zaczęła fermentować. Drugiego dnia zdejmowałam pianę z wierzchu. Po trzech dniach kapustę można jeść. Choć najlepsza jest po tygodniu. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza.


poniedziałek, 27 marca 2017

Przepis na kremowy hummus

Przepyszny kremowy hummus. Świetnie smakuje z selerem naciowym i oliwą. 

SKŁADNIKI:

ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kuminu
natka kolendry 1 garść

łodygi selera lub marchew

PRZYGOTOWANIE:

Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), czosnek,  sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem. Następnie dodałam jeszcze sok z drugiej połówki. Posypałam kolendrą.