wtorek, 29 marca 2016

Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi


Jaja tak przygotowane widziałam na innych blogach. Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół a kolorem przyciągają wzrok.

SKŁADNIKI:

Do zalewy:

2 buraki średniej wielkości
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
6 jaj
100 ml octu spirytusowego
dodatkowo:
2 łyżki majonezu
łyżeczka wasabi w proszku lub w paście


Jaja należy je przygotować dzień wcześniej.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę.
Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem.