1 ser camembert (dałam okrągły bez laktozy)
1 dojrzała brzoskwinia
Ciasto:
80 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki +do wysmarowania foremek
200 g mąki orkiszowej typ 550
żółtko
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka zimnego jogutu lub śmietany
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka łyżeczek konfitury figowej
kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyszło 6 sztuk.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść lub zmieszać w malakserze. Kulę ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach wyjąć, rozwałkować na pół cm grubości i wykleić ciastem wysmarowane masłem foremki. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku około 15-20 minut w 180°C. Można wyciąć z papieru do pieczenia małe kwadraty położyć na wierzch ciasta i obciążyć je np. suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami przeznaczonymi do pieczenia. Po upieczeniu na dno każdej tartaletki nałożyć łyżeczkę konfitury z fig. Następuje pociąć ser i nakładać po dwa platerki sera i cząstki brzoskwiń do każdego ciastka. Dopiekać całość 10-15 minut. Kiedy ostygną udekorować tymiankiem.