niedziela, 24 sierpnia 2025

Tartaletki z serem pleśniowym i brzoskwinią

Tartaletki z serem pleśniowym i brzoskwinią







Kruche tartaletki wypełnione konfiturą z fig z pleśniowym serem i brzoskwinią zapieczone smakują obłędnie. To słodko słony balans smaków. Idealne na deser lub jako przystawka. 


SKŁADNIKI:

1 ser camembert (dałam okrągły bez laktozy)

1 dojrzała brzoskwinia

Ciasto:

80 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki +do wysmarowania foremek  

200 g mąki orkiszowej typ 550

 żółtko

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka zimnego jogutu lub śmietany 

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

kilka łyżeczek konfitury figowej

kilka gałązek tymianku


PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników wyszło 6 sztuk.


Wszystkie składniki ciasta zagnieść lub zmieszać w malakserze. Kulę ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach wyjąć, rozwałkować na pół cm grubości i wykleić ciastem wysmarowane masłem foremki. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku około 15-20 minut w 180°C. Można wyciąć z papieru do pieczenia małe kwadraty położyć na wierzch ciasta i obciążyć je np. suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami przeznaczonymi do pieczenia. Po upieczeniu na dno każdej tartaletki nałożyć łyżeczkę konfitury z fig. Następuje pociąć ser i nakładać po dwa platerki sera i cząstki brzoskwiń do każdego ciastka. Dopiekać całość 10-15 minut. Kiedy ostygną udekorować tymiankiem.