sobota, 30 sierpnia 2025

Miksuję dwa składniki i mam pyszne lody

 

Lody wiśniowo bananowe

Domowe najlepsze! Wiadomo.

Lody wiśniowo-bananowe z 2 składników!

Bez cukru, bez mleka, bez wyrzutów sumienia.

Tylko mrożone wiśnie i  banan – a efekt? Kremowe, orzeźwiające i naturalnie słodkie. Lody, które robią się w 5 minut.

Idealne na lato, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz zjeść lekko i zdrowo. 



Składniki

(2 porcje):


2 szklanki mrożonych wiśni (bez pestek)

1  banan 

Przygotowania:


Wrzuć owoce do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Podawaj od razu lub przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 1–2 godziny, aby były bardziej zwarte.




piątek, 29 sierpnia 2025

Makaron kokardki z burakiem

Domowy makaron z burakiem – piękny kolor i jeszcze lepszy smak!

Świetnie komponuje się z masłem szałwiowym, pesto czy lekkim sosem serowym.

Burak nadaje ciastu delikatnej słodyczy i cudownej barwy a przede wszystkim ma więcej wartości odżywczych.


Składniki:

250 g mąki pszennej typu 00, semoliny lub orkiszowej  + do podsypywania

4 miarki sproszkowanego buraka lub 1 mały burak, upieczony i zmiksowany na puree (ok. 70–80 g)

3/4 szklanki wody

szczypta soli


Przygotowanie:


Z mąki usyp kopczyk, dodaj puree z buraka lun 4 miarki sproszkowanego buraka i sól.

Wyrabiaj ciasto ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Owiń w folię i odstaw na 30 minut do odpoczynku.

















Rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką i pokrój na ulubiony kształt makaronu (np. kokardki, tagliatelle lub ravioli). Jeśli robisz kokardki to radełkiem lub nożem pokrój ciasto wzdłóż na paski o szerokości 3 cm każdy. Następnie każdy pasek przetnij na 4 cm. Tak aby uzyskać prostokąt 3cm x 4cm. Każdy prostokąt ściśnij delikatnie po środku twarząc kokardkę. 


Gotuj w osolonym wrzątku 2–3 minuty – świeży makaron gotuje się błyskawicznie.



niedziela, 24 sierpnia 2025

Tartaletki z serem pleśniowym i brzoskwinią


Kruche tartaletki wypełnione konfiturą z fig z pleśniowym serem i brzoskwinią zapieczone smakują niesamowicie. To słodko słony balans smaków. Idealne na deser lub jako przystawka. 


SKŁADNIKI:

1 ser camembert (dałam okrągły bez laktozy)

1 dojrzała brzoskwinia

Ciasto:

80 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki +do wysmarowania foremek  

200 g mąki orkiszowej typ 550

 żółtko

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka zimnego jogutu lub śmietany 

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

kilka łyżeczek konfitury figowej

kilka gałązek tymianku


PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników wyszło 6 sztuk.


Wszystkie składniki ciasta zagnieść lub zmieszać w malakserze. Kulę ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach wyjąć, rozwałkować na pół cm grubości i wykleić ciastem wysmarowane masłem foremki. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku około 15-20 minut w 180°C. Można wyciąć z papieru do pieczenia małe kwadraty położyć na wierzch ciasta i obciążyć je np. suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami przeznaczonymi do pieczenia. Po upieczeniu na dno każdej tartaletki nałożyć łyżeczkę konfitury z fig. Następuje pociąć ser i nakładać po dwa platerki sera i cząstki brzoskwiń do każdego ciastka. Dopiekać całość 10-15 minut. Kiedy ostygną udekorować tymiankiem.