Uwielbiam olej z pestek dyni. Świetnie komponuje się z rukolą i serem pleśniowym. Nadaje sałatce aksamitno-orzechowego posmaku. Uważajcie jednak przed zakupem ponieważ niektórzy producenci sprzedają zjełczałe. Najlepiej smakuje mi taki z pękatej butelki z uchem. Zobaczcie go na pewno na półkach z olejami.
Do kolejnej na pewno dodam awokado i może orzechy włoskie.
2 porcje:
rukola - 4 garści
1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielony + woda z zalewy (trochę)
ser pleśniowy camembert lub z zieloną pleśnią - 1 szt.
oliwki czarne - 10-12 szt.
2 łyżki pestek dyni podprażonych
olej z pestek dyni po 1 łyżce
Przygotowanie:
Rukolę rozkładamy na talerzach. Układamy na wierzchu pokrojony ser. Dodajemy oliwki i zielony pieprz. Dobrze dodać też po łyżeczce zalewy z marynaty zielonego pieprzu. Polewamy olejem z pestek dyni.