Składniki:
1,5 l wody
3 grzyby shitake (świeże byłyby wspaniałe)
2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków
2 marchewki (dałam żółtą i pomarańczową)
spory plaster selera
kawałek pora
mała cebula
anyż *dałam szczyptę
szczypta cynamonu
imbir 2 cm wielkości kciuka
1 łyżeczka soli himalajskiej
pieprz do smaku
1-2 łyżki sosu sojowego
olej
makaron ramen gryczany
1 kapusta bok choy
cząstka cytryny
Przygotowanie:
Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Marcheki przkroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka pora i selera. Dodać anyż i szczyptę cynamonu oraz imbir. Imbir można zetrzeć na tarce i wycisnąć sok lub pokroić w plastry czy słupki. Cebulę przekroić na pół i przypalić na suchej patelni. Dodać do bulionu. Doprawić solą, sosem sojowy i gotować 20 minut. Pod koniec doprawić pieprzem.
Ugotować makaron i dobrze odsączyć.
Kapustę bok choy można zalać wrzącym bulionem (można włożyć do garnka na minutę) lub udusić przed podaniem na niewielkiej ilości oleju i skropić sosem sojowym.
* jeden płatek
Zupę polejcie niewielką ilością oleju, tak żeby powstały oka jak w rosole;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz