SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu ryżowego np. z brązowawego ryżu 250 g
marchewka
imbir świeży (2 -3 cm)
woda około 1 litra
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
łyżka pasty curry Cosmoveda
8 krewetek tygrysich (surowych)
opakowanie tofu naturalnego lub czosnkowego
1 sztuka trawy cytrynowej
1 limonka
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżeczka sosu rybnego
papryczka chili czerwona świeża
dymka
150 ml mleka kokosowego
3 pieczarki
1/2 łyżeczki kurkumy
- Do naczynia na zupę włóż pokrojoną w talarki marchewkę, czosnek drobno pokrojony i starty świeży imbir, dodaj łyżkę pasty curry i rozgniecioną trawę cytrynową ( jeśli nie masz, nie ma problemu zupa i tak będzie pyszna) oraz kurkumę. Lekko podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju. Wlej sos sojowy i uzupełnij wodą. Gotuj około -10 minut.
- Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min.
- Na patelni usmaż tofu pokrojone w grubą kostkę, Pod koniec podaj pocięte pieczarki.
- Pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki. Dodaj do garnka. Chwilę pogotuj.
- Dodaj zarumienione tofu z pieczarkami.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
- Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy stopniowo, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Spróbuj czy według ciebie jest dobra. Lub przetnij limonkę na 4 cząstki i ułóż obok talerzy.
Podałam z makaronem z brązowego ryżu.