środa, 30 maja 2012

Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowy smakuje o każdej porze roku. Polecam ją, bo robi się ją bardzo szybko.


SKŁADNIKI:

opakowanie makaronu ryżowego np. z brązowawego ryżu  250 g

marchewka

imbir świeży (2 -3 cm)

woda około 1 litra

 1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

łyżka pasty curry Cosmoveda

8 krewetek tygrysich (surowych)

 opakowanie tofu naturalnego lub czosnkowego

1 sztuka trawy cytrynowej

1 limonka

kilka pomidorków koktajlowych

3 łyżki sosu sojowego jasnego

łyżeczka sosu rybnego

papryczka chili czerwona świeża

dymka

150 ml mleka kokosowego

3 pieczarki

 1/2 łyżeczki kurkumy


PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia na zupę włóż pokrojoną w talarki marchewkę, czosnek  drobno pokrojony i starty świeży imbir, dodaj łyżkę pasty curry i rozgniecioną trawę cytrynową ( jeśli nie masz, nie ma problemu zupa i tak będzie pyszna) oraz kurkumę. Lekko podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju. Wlej sos sojowy i uzupełnij wodą. Gotuj około -10 minut.
  2. Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min. 
  3. Na patelni usmaż tofu pokrojone w grubą kostkę, Pod koniec podaj pocięte pieczarki. 
  4. Pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki. Dodaj do garnka. Chwilę pogotuj. 
  5. Dodaj zarumienione tofu z pieczarkami.
  6. Na koniec wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
  7. Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy stopniowo, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Spróbuj czy według ciebie jest dobra. Lub przetnij limonkę na 4 cząstki i ułóż obok talerzy.
Podałam z makaronem z brązowego ryżu. 



wtorek, 29 maja 2012

Tortilla z ziemniakami na obiad


Danie rodem z Hiszpanii. Omlet z ziemniakami jest bardzo sycący i pożywny. Robi się szybko i można ją jeść na ciepło i zimno.


Składniki

6 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 
3 ząbki czosnku
1-2 cebule średniej wielkości
6 jajek
1/2 pęczka natki pietruszki lub /i bazylii/ tymianku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz



Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Obgotować kilka minut we wrzątku. Odcedzić i obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni na bok

2. Cebule i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem

3. Jajka roztrzepać w dużej misce z solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włożyć podsmażone ziemniaki, wymieszać razem

4. Do głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo się ścina. Kiedy od spodu będzie jasno brązowa skórka przy pomocy płaskiego talerza obrócić ją na drugą stronę i smażyć kilka minut

5. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem.
Można ją jeść na ciepło i zimno. Wyśmienicie smakuje z kefirem w letnie dni.




poniedziałek, 28 maja 2012

Chałka



Chałka

Składniki:

40 g drożdży świeżych 
550 g mąki pszennej lub orkiszowej chlebowej  (2 szklanki + 1/2 do podsypywania)
pół szklanki ciepłego mleka (mleka migdałowego)
duże jajo + żółtko do posmarowania chałki
2 łyżki masła
4 łyżki wody 
1/2 szklanki cukru 


Przygotowanie:

1.  Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

2.  Do naczynia wsypać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść luźne  ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.

3.  Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.


4.  Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Można posypać: kruszonką białym lub czarnym sezamem a także kminkiem. Piec około pół godziny w 190 stopniach w zależności od rodzaju piekarnika.