Składniki
6 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
3 cebule średniej wielkości
6 jajek
pół szklanki mleka
pęczek natki pietruszki lub /i bazylii
pół pęczka szczypiorku
sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki ok 0,5 cm
2. Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem
3. Jajka roztrzep w dużej misce z mlekiem solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włóż pokrojone
ziemniaki, wymieszaj razem
4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo się ścina. Kiedy od spodu będzie jasno brązowa skórka przy pomocy płaskiego talerza obróć ją na drugą stronę i smaż kilka minut
5. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem.
Można ją jeść na ciepło i zimno. Wyśmienicie smakuje z kefirem w letnie dni.