piątek, 1 czerwca 2012

Zupa krem ze słodkich batatów z soczewicą na obiad

Składniki:

1,5 litra wody
2 łyżki oleju
2 słodkie bataty
1 cebula
3/4 szklanki soczewicy żółtej lub czerwonej
łyżka kminu rzymskiego
różowy pieprz
papryczka chili w płatkach 
łyżeczka soli liście świeżej kolendry 

Przygotowanie:

  1. Cebulę zeszklij na oleju dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego
  2. Pokrój bataty w dość dużą kostkę i dodaj do cebuli. Razem podsmaż kilka minut
  3. Zalej całość wrząca wodą i dodaj wypłukaną soczewicę oraz sól. Całość gotuj ok 30 min
  4. Po tym czasie kiedy składniki będą miękkie dodaj płatki chili według uznania i różowy pieprz
  5. Teraz całość zblenduj
  6. Wyłóż na talerz i posyp różowym pieprzem i listkami kolendry
Zupa jest smaczna i pożywna. Można jeść ją z macą.



czwartek, 31 maja 2012

Młoda marchewka w sosie pomarańczowym

Składniki:
pęczek młodej marchewki
sok z połówki pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz

Przygotowanie:


1. Marchewki umyć, odciąć nać. Ugotować w lekko osolonej wodzie  al dente

2. Przygotować sos: sok z połówki pomarańczy zmieszać z oliwą aż powstanie sos o kremowej konsystencji

3. Wyłożyć marchewki na półmisek polać sosem i posypać grubo mielonym pieprzem


Młoda marchewka w sosie pomarańczowym


środa, 30 maja 2012

Zupa krewetkowa

Ta zupa smakuje o każdej porze roku. Polecam ją, bo robi się ją niezwykle szybko.




opakowanie makaronu ryżowego z brązowawego ryżu  250 gr


marchewka

imbir świeży (2 -3 cm)

woda ok 1-1,5 litra

 1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

łyżka pasty curry Cosmoveda

8 krewetek tygrysich (surowe

 opakowanie tofu naturalnego lub czosnkowego

1 sztuka trawy cytrynowej

1 limonka

kilka pomidorków koktajlowych

3 łyżki sosu sojowego jasnego

łyżeczka sosu rybnego

papryczka chili czerwona świeża

dymka

150 ml mleka kokosowego

3 pieczarki

 1/2 łyżeczki kurkumy



  1. Do naczynia na zupę włóż pokrojoną w talarki marchewkę, czosnek i starty świeży imbir, dodaj łyżkę pasty curry i rozgniecioną trawę cytrynową ( jeśli nie masz, nie ma problemu zupa i tak będzie pyszna) oraz kurkumę. Lekko podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju .Wlej sos sojowy i uzupełnij wodą Gotuj ok-10 minut).
  2. Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min. 
  3. Na patelni usmaż tofu pokrojone w grubą kostkę, Pod koniec podaj pocięte pieczarki. 
  4. Pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki. Dodaj do garnka. Chwilę pogotuj. 
  5. Dodaj zrumienione tofu z pieczarkami.
  6. Na koniec wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
  7. Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Lub przetnij limonkę na 4 cząstki i ułóż obok talerzy.
Podałam z makaron z brązowego ryżu. 

Zupę robi się bardzo szybko.


wtorek, 29 maja 2012

Tortilla na obiad

Składniki

6 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
3 cebule średniej wielkości
6 jajek
pół szklanki mleka
pęczek natki pietruszki lub /i bazylii
pół pęczka szczypiorku
sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki ok 0,5 cm

2. Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem

3. Jajka roztrzep w dużej misce z mlekiem solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włóż pokrojone
 ziemniaki, wymieszaj razem

4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo się ścina. Kiedy od spodu będzie jasno brązowa skórka przy pomocy płaskiego talerza obróć ją na drugą stronę i smaż kilka minut

5. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem.
   Można ją jeść na ciepło i zimno. Wyśmienicie smakuje z kefirem w letnie dni.




poniedziałek, 28 maja 2012

Chałka na śniadanie





Składniki:

40 g drożdży świeżych (ja adekwatnie dodałam suszonych według zaleceń na opakowaniu)
550 g mąki pszennej  lub orkiszowej chlebowej  (2 szklanki + 1/2 do podsypywania)
pół szklanki ciepłego mleka (mleka migdałowego)
duże jajo + żółtko do posmarowania chałki
2 łyżki masła
4 łyżki wody 
1/2 szklanki cukru 


Przygotowanie:

1.  Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

2.  Do naczynia wsypać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść luźne  ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.

3.  Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.


4.  Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Można posypać: kruszonką białym lub czarnym sezamem a także kminkiem. Piec około pół godziny w 190 stopniach w zależności od rodzaju piekarnika.