poniedziałek, 28 maja 2012

Chałka



Chałka

Składniki:

40 g drożdży świeżych 
550 g mąki pszennej lub orkiszowej chlebowej  (2 szklanki + 1/2 do podsypywania)
pół szklanki ciepłego mleka (mleka migdałowego)
duże jajo + żółtko do posmarowania chałki
2 łyżki masła
4 łyżki wody 
1/2 szklanki cukru 


Przygotowanie:

1.  Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

2.  Do naczynia wsypać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść luźne  ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.

3.  Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.


4.  Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Można posypać: kruszonką białym lub czarnym sezamem a także kminkiem. Piec około pół godziny w 190 stopniach w zależności od rodzaju piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz