Chałka
Składniki:
40 g drożdży świeżych
550 g mąki pszennej lub orkiszowej chlebowej (2 szklanki + 1/2 do podsypywania)
pół szklanki ciepłego mleka (mleka migdałowego)
duże jajo + żółtko do posmarowania chałki
2 łyżki masła
4 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
2. Do naczynia wsypać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść luźne ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
3. Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.
4. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Można posypać: kruszonką białym lub czarnym sezamem a także kminkiem. Piec około pół godziny w 190 stopniach w zależności od rodzaju piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz