piątek, 19 kwietnia 2019

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą


Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych !



500 gram mąki orkiszowe
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
kilka sztuk orzeszków piniowych

biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki
skórka z cytryny

 Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem dopieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę.Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut 1 80 stopniach.

Po wypieczeniu spód studzimy.

Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca, zdejmujemy z płyty i  dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.

wtorek, 16 kwietnia 2019

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu



Święta za pasem, ale trzeba coś zjeść. 
Kolacja sałata cezar z grillowanym czosnkowym tofu. 
Łatwo, szybko, ze smacznym sosem.


tofu czosnkowe 1 opakowanie
sałata lodowa lub rzymska  1 szt.
kilka kromek np. bagietki  
oliwa z oliwek ok. 30 ml
cytryna  1/2 szt.
 otarta skórka z cytryny do smaku 
kapary  2 łyżeczki
pieprz 

Tofu kroimy i grillujemy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju na grillowej patelni. Sałatę myjemy i szatkujemy. Z oliwy, skórki cytryny i z  soku z połówki cytryny, kaparów i pieprzu robimy sos. Polewamy sałatę i tofu. Podajemy z dowolnym pieczywem.