piątek, 19 kwietnia 2019

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą


Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych !

Ten mazurek jest dla tych którzy czekają na słońce. Z przepysznym nadzieniem z białej czekolady i szafranu.


SKŁADNIKI: 

500 g mąki orkiszowej 
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 

kilka sztuk orzeszków piniowych

biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki
skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie połączy się i będzie się kruszyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę. Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C.

Po wypieczeniu spód studzimy.

Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca zdejmujemy z płyty i  dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.
Można posypać wierzch prażonymi orzeszkami pinii.

wtorek, 16 kwietnia 2019

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu

Sałata cezar z grillowanym czosnkowym tofu, grzankami i sosem. 



SKŁADNIKI:

tofu czosnkowe 1 opakowanie
sałata lodowa lub rzymska  1 szt.
kilka kromek np. bagietki  
oliwa z oliwek ok. 30 ml
cytryna  1/2 szt.
 otarta skórka z cytryny do smaku 
kapary  2 łyżeczki
pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

Tofu kroimy i grillujemy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju na grillowej patelni. Sałatę myjemy i szatkujemy. Z oliwy, skórki cytryny i z  soku z połówki cytryny, kaparów i pieprzu robimy sos. Polewamy sałatę i tofu. Podajemy z dowolnym pieczywem.