Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych !
Ten mazurek jest dla tych którzy czekają na słońce. Z przepysznym nadzieniem z białej czekolady i szafranu.
500 g mąki orkiszowej
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
kilka sztuk orzeszków piniowych
biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki
skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki
skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie połączy się i będzie się kruszyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę. Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C.
Po wypieczeniu spód studzimy.
Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca zdejmujemy z płyty i dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.
Można posypać wierzch prażonymi orzeszkami pinii.