sobota, 19 października 2019

Zalewajka

Świętokrzyska zalewajka to zupa, którą babcia gotowała od zawsze w piątki. Tęsknota to chyba najgorsze uczucie. Dopada kiedy człowiek wcale nie chce. Tęskni się za ludźmi, których już nie ma. Za smakiem też. Na tą tęsknotę pomaga mi zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba.

woda 2 litry
3 ziemniaki
żur własny kiszony 1 szklanka
boczek wędzony 100, kiełbasa 300 gram, plaster słoniny na skwarki
cebula
czosnek 1-2 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana


Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną.

piątek, 18 października 2019

Leniwe z dynią i cynamonem.

Proste, szybkie, sycące i smaczne. Leniwe z dynia przyrumienione z orzechami.

twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka
3 łyżki pieczonej dyni hokkaido
mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód
orzechy drobno posiekane
olej lub masło
otarta skórka z pomarańczy


Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dodajemy orzechy aby się lekko podpiekły.Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórka z pomarańczy i dodajemy świeże zioła.

czwartek, 17 października 2019

Gofry belgijskie najlepsze

Gofry darzę wielką miłością. Być może dlatego, że będąc w szkole podstawowej na przerwie przez dziurę w siatce ogrodzeniowej biegliśmy do budki z goframi. Ustawialiśmy się w długiej kolejce i czekaliśmy aż Pan od gofrów położy dżem na świeżym pachnącym, chrupkim gofrze a na wierzch dołoży jeszcze bitą śmietanę. To były lata 80- te. To taki nasz szkolny street food. Tak nazwałabym go dziś.
A to moje pierwsze gofry belgijskie, takie inne w smaku, do których węch prowadzi mnie jak psa do wędzarni. Przepis taki polepszony i ten tradycyjny znajdziecie poniżej. Usłyszałam w domu opinię, że to najlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam;)

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej (można zwykła)
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
paczuszka drożdży suszonych
szklanka mleka tłustego ( u mnie roślinne)
100 ml oleju ( najlepiej jak dodasz roztopione letnie masło  - my ograniczyliśmy jego spożycie)
3 łyżki cukru trzcinowego (lepiej dla smaku dać 4 zwykłego;)
szczypta soli
mielona wanilia 1/2 łyżeczki, jeśli nie masz daj cukier waniliowy
jajko i żółtko



Mąkę wsypać do naczynia, wlać letnie mleko i wsypać drożdże oraz trochę cukru. Zostawić na 10 minut. Drożdże zaczną pracować i wtedy dodać resztę składników. Wymieszać odstawić do podwojenia objętości.  Kiedy ciasto wyrośnie zamieszać i łyżką nakładać porcje do rozgrzanej gofrownicy.








środa, 16 października 2019

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto robi szybko. Potrzeba zaledwie 20 minut. To z dynią jest niesamowicie smaczne.  Smak słodki z dyni przeplata się ze słonym. To dzięki tartemu parmezanowi. Świeżości dodaje mu skórka z cytryny.

szklanka ryżu arborio
czosnek 1 ząbek
cebula biała
skórka z cytryny
oliwa z oliwek
100 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
dynia Hokkaido 1/4 szt.
kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
parmezan tarty
natka pietruszki

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż, wlać wino i dodać kilka nitek szafranu. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Pod koniec dodać skórkę cytrynową.  Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natką.

wtorek, 15 października 2019

Granola z truskawkami i malinami

Owocowe śniadanie z granoli i mleka roślinnego z dodatkiem owoców.
Liofilizowane owoce zachwycają smakiem i chrupkością. Świetne są w granoli ale kawa latte smakuje z truskawkami niesamowicie ;) Spróbujcie


płatki owsiane bezglutenowe ( lub zwykłe) - 500 g
miód - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
migdały obrane - 100 g
truskawki liofilizowane opakowanie
maliny liofilizowane opakowanie (np. takie)

Płatki wysypać na blachę wyłożoną panierem do pieczenia. Miód i olej lekko podgrzać. Rozlać na płatki i wymieszać. Piec 120 stopniach przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodać migdały. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Granolę wymieszać z liofilizowanymi owocami.