środa, 29 kwietnia 2020

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej


Pasta do kanapek z smaku pasztetowej. Wiele ludzi nie lubi takich porównań. Ja też nie przepadam, aby dania wegańskie czy wegetariańskie tak  nazywać. Ale kiedy oblizałam palec z pastą to przypomniałam sobie, jak wiele lat temu wujek robił pasztetową. Byłam przy wyrobie wędlin i dał mi wtedy spróbować z ogromnej misy właśnie pasztetową. Byłam taka dumna wtedy. Że próbuję. Bo wyjek był legendą. Każdy w okolicy chciał aby on przeszedł do pracy masarskiej. To był bardzo podobny smak, lecz zamiast wątroby są pieczarki.

SKŁADNIKI:

400 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
olej ok. 2 łyżeczki

tymianek (opcjonalnie)
majeranek

1/2 szklanki kaszy manny orkiszowej, zwykłej lub kaszy jaglanej (dla bezglutenowców) lub kaszy gryczanej
ziele angielskie
2 liście laurowe
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być 1/2 kostki)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gotujemy w bulionie z dodatkiem ziela i liści laurowych według przepisu na opakowaniu do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Pieczarki przesmażamy na oleju z cebulą. Dodajemy przyprawy.

Przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na gładko razem z kaszą.
Na koniec dodajemy majeranek i mieszamy już łyżką.  Przekładamy do naczynia. Podajemy z kiszonymi ogórkami lub piklami. Można pokroić 2 ogórki w kostkę i dodać do pasty.





wtorek, 28 kwietnia 2020

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą

Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków

SKŁADNIKI:

Ciasto gryczane:
200 g mąki gryczanej
2 szklanki wody
jajko 
sól do smaku

olej do smażenia

1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę
cebula czerwona pokrojona w kostkę
3 liście laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
olej do przesmażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto. Smażyć cienkie naleśniki. Wystudzić. Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją.

Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. (Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.  Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut.

Naleśniki położyć jeden na drugim (ok. 3- 4 więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki. Dodać do kapusty wymieszać i jeść od razu.


poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Kluski ziemniaczane nadziewane

Mięciutkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem ruskim z dodatkiem szałwii okraszone cebulką.

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana (ilość wyjaśniona w przepisie)
1 łyżeczka płaska soli
(jajko)

Nadzienie:

kostka  sera (250 g tłusty)
cebula
olej rzepakowy
5 ugotowanych średnich  ziemniaków
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
sól i pieprz do smaku

Okrasa:

cebula
olej rzepakowy
kminek


zioła np. listki szałwii

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki do farszu i na kluski ugotować razem w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, te na farsz przecisnąć do osobnego naczynia. Wystudzić. Ziemniaki przeznaczone na kluski ugnieść w misce, podzielić na czerty równe części. Jedną ćwiartkę odłożyć a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po odjętych ziemniakach. Można wbić jajko ( ja po wymierzaniu ziemniaków z mąką odłożyłam trochę ciasta zanim wbiłam jajko. Chciałam zobaczyć jak smakują te z jajkiem i bez. Moim zdaniem te bez jajka były miększe, ale kolor lepszy miały te z jajkiem i lepiej się formowały). Zagnieść ciasto na jednolitą masę.

Nadzienie:

Zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstawić do wystygnięcia (nie musi być zimna). Ser, ziemniaki cebulę i przyprawy wymieszać za pomocą widelca.


PRZYGOTOWANIE:

Z ciasta na kluski odrywać (ja pierwszy raz ważyłam porcję ciasta, wcześniej robiłam "na oko" ale kupiłam sobie wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)-  60 gramów ciasta, forujemy dłonią kulę i kciukiem robimy wgłębienie na farsz. Wypełniamy wgłębienie farszem(ok. 1 łyżeczka) i zawijamy i tworzymy knedel.

























Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu.


Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosołu czy z soczewicą.


Podawać z lekko posoloną cebulką zeszkloną z kminkiem i ziołami.