piątek, 1 marca 2013

Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii


Ten przepis pochodzi z książki znanego na wyspach brytyjskich kucharza. Wykonałam go według jego przepisu. Makaron jest bardzo delikatny i pachnie cytrynowo, ale...jest trochę mdły... chyba za delikatny. Pasuje do niego gotowany na parze halibut. Więc dla zwolenników lekkiego smaku będzie wspaniały. Mnie brakowało w nim "pazura" -  więc dodałam czosnek i anchois.  

Składniki:

3 porcje makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
 paczuszka orzeszków pini
pół łyżeczki chilli w płatkach
cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta
skórka otarta z jednej cytryny (kupiłam ekologiczną w Lidlu)
starty ser pecorino 


PRZYGOTOWANIE:

 Ugotuj makaron. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć orzeszki pinii, aby się lekko zarumieniły  dodaj cukinię, dopraw solą. Mieszaj i duś kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny i odcedzony makaron. Posyp chilli. Wyłóż na talerze i posyp serem pecorino. 

środa, 27 lutego 2013

Pieczarki z rozmarynem i winem


Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. Są aromatyczne i bardzo smaczne.



SKŁADNIKI:

opakowanie pieczarek 500 g
pół szklanki wina białego wytrawnego
ząbek czosnku
kilka gałązek rozmarynu
oliwa z oliwek 1-2 łyżki
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny


  PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn z czosnkiem z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza. Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą. 

wtorek, 26 lutego 2013

Szybka tarta z wiśniami


Zrobienie tej tarty zajęło mi może 30 minut. Użyłam "szybkoteżejącej" galaretki. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę, wtedy będzie jednolita albo użyc zwykłej galaretki.

Składniki 

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
zimna woda 1 łyżka

oraz

opakowanie mrożonych wiśni
galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta  - taką polecam ze względu na czas


Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki, dodaj sól i cukier puder. Posiekaj składniki za pomocą noża lub widelca aby powstały grudki. Dodajdo ciasta żółtko i zagnieć, dodając w międzyczasie lodowatą wodę. Rozwałkuj ciasto na 4-5mm. 
Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź.
Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami. 
Jeśli używasz zwykłej galaretki najpierw porzadnie ją schłodź, a jak zacznie tezeć wtedy wlej do ciasta.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tartinka z jabłkami i sosem toffi


Oto maja tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow.
Gotowe ciasto kruche plus sos toffi np. Oetkera lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser. 


 na 2 sztuki

jabłko malinówka  - ja takiego użyłam, ale nie upieram się
100 gram mąki
75 gr zimnego masła
75 gr cukru
jajko

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami.
Piec 30 minut w 180 stopniach



Sos toffi:
pół szklanki brązowego cukru
40 gram masła 82% miękkie
100 ml śmietanki 36%
szczypta soli




Podawać ciepłe z gorącym sosem toffi.