Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii to propozycja z kuchni włoskiej. Prosto i aromatycznie.
Składniki:
4 porcje makaronu spaghetti (100 -120 g na osobę)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
paczuszka orzeszków piniowych lub pistacji
pół łyżeczki chilli w płatkach
cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta
skórka otarta z połowy cytryny (kupiłam ekologiczną w Lidlu)
starty ser pecorino lub parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i dodać orzeszki pinii lub posiekane pistacje, aby się lekko zarumieniły. Następnie dodać cukinię, doprawić solą. Mieszać i dusić kilka minut po chwili dodać skórkę z cytryny. Odcedzić ugotowany makaron i od razu wrzucić do cukini. Posypać chilli, wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać serem pecorino.
Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i dodać orzeszki pinii lub posiekane pistacje, aby się lekko zarumieniły. Następnie dodać cukinię, doprawić solą. Mieszać i dusić kilka minut po chwili dodać skórkę z cytryny. Odcedzić ugotowany makaron i od razu wrzucić do cukini. Posypać chilli, wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać serem pecorino.