Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem.
SKŁADNIKI:
mąka (u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka
woda - 3/4 szklanki
olej rzepakowy ok. 50 ml
jajo - 1 szt.
koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel (dostępny w sklepie ekologicznym)
oregano - 1 łyżeczka
czosnek granulowany do ciasta - 1/2 łyżeczki
papryka w proszku - 1 łyżeczka
Nadzienie:
szpinak świeży - 1 opakowanie
czosnek - 1 -2 ząbki
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 2- 3 łyżki
słodka śmietanka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli i czosnku granulowanego zrób naleśnikowe ciasto (użyj mąki jaką lubisz) dolej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i lekko podsmaż pokrojony w plasterki czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś mieszając. Dopraw solą. Można dolać śłodkiej smietanki.
Zwijaj naleśniki nakładając farsz ze szpinaku i posypując parmezanem.