niedziela, 29 marca 2015

Mazurek z galaretką z żurawin




Dziś była próba wypiekania mazurka z galaretką. Kupiłam mrożone żurawiny i to wąsnie z nij zrobiłam galaretkę. 
Mazurek wyszedł smaczny- jednak muszę bardziej obciążyć dno, podczas pieczenia bo ciasto się lekko wybrzuszyło w jednym miejscu. Nie nakłuwałam ciasta widelcem bo przez dziurki mogłaby wyciekać galaretka.
 


 Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
żółtko
1/3 kostki masła zimnego

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok. 20 minut do zrumienienia.


Galaretka:

opakowanie mrożonych żurawin
3 łyżki ksylitolu/ cukru
żelatyna (użyj odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku) 



Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce. 


41 komentarzy:

  1. Świetna forma i jaki cudny mazurek wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka mała blaszka w sam raz do ciepłej rodzinnej herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały :-) wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny. Imponujący. Sama bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam życzenia świąteczne... Radosnych, rodzinnych i wesołych Świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku... :)

      Usuń
  5. jej! ekstra! wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki świetny! Strasznie uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No cudny jest! Ten kolor wciąga :))

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tam na kawałeczek bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie, kolor ma fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam kwaśne ciasta i kruche spody, więc dla mnie to mazurek idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj lubię wszelkiej maści galaretki .... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie piękny, inny niż wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  13. ślicznie Ci wyszedł! chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bajecznie! <3 te kolory.. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor wygląda niesamowicie! Super pomysł na niespotykany mazurek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Najważniejsze, że chłopakom smakowało, u mnie niestety nie ma smakoszy mazurków w żadnej postaci.
    Piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. moja Droga, po prostu piękna ozdoba stołu!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny! Mazurka w takiej żurawinowej odsłonie jeszcze nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robi wrażenie! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pięknie i coś czuję, że smakuje równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny, ogromnie mi się spodobał, kolor zniewalająco wiosenny. Pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole :) Ciepłych, spokojnych i rodzinnych świat Ci życzymy. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł , kolor cudny:) Wesołych Świat :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jest taki piękny, minimalistyczny!!! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo elegancki mazurek! Taki z klasą! Radosnej Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mazurek i galaretka-dla mnie nowe, genialne połączenie :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jest przepiękny :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  27. Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepiękny :) A jak musi smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Śliczny!!
    Radosnego Świętowania!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniały mazurek, z pewnością szybko zniknął ze świątecznego stołu :-)

    OdpowiedzUsuń