Pulpety z kaszy jaglanej z grzybami w sosie pomidorowym. Danie wegetariańskie i bezglutenowe.
SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
jajko+ białko
sól
300 ml passaty pomidorowej
puszka pomidorów pelati
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
250 g mrożonych prawdziwków lub świeżych pieczarek lub kurek
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować około 25 minut. Odstawić do wystudzenia.
Grzyby posiekać, usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dusić sos kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić kilka minut obracając na drugą stronę dusić jeszcze 5 minut. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką.