Składniki:
buraki - 3 szt.
kiszone buraki - 1 szklanka
seler - 1 kawałek
czosnek - 3 ząbki
jabłko ( kwaśne) - 1 szt.
słonecznik - 2 łyżki
kiełki buraków trochę
tymianek do smaku
fioletowe ziemniaki (opcjonalnie) - 2-3 szt.
imbir świeży - 2-3 cm
garam masala - 1/2 łyżeczki
sól himalajska - 1 łyżeczka
olej 1-2 łyżki
kiełki z buraków ale kiełki z pora też będą świetne
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Buraki kroimy na mniejsze kawałki (można też użyć gotowych gotowanych na parze). W garnku w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy garam masalę, czosnek, seler, imbir oraz pokrojone ziemniaki. Kilka minut podsmażamy. Wlewamy wodę do zakrycia. Dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po 10 minutach dodajemy kiszone buraki, trochę zakwasu z kiszonych buraków oraz jabłko. Gotujemy do 10 minut. Całość miksujemy na krem. Podajemy z kiełkami z buraka, prażonym słonecznikiem, prażonymi orzechami laskowymi, tymiankiem.