Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym okrągłym 18x3 cm
Składniki:
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
100 g suszonych fig
skórka kandyzowana z pomarańczy (robiłam swoją duszoną w cukrze trzcinowym)
2 łyżki kakao Alze nero
3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
1 łyżka przyprawy piernikowej (dobrej jakości lub polecam zdobić samemu:1 łyżeczka: cynamonu, anyż gwiazdkowy, kilka goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz czarnego pieprzu)
4 -5 pełne łyżki miodu
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Alce nero
Przygotowanie:
Orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do szklanej misy. Dodać pocięte figi, skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej a z miodu i cukru kokosowego zrobić syrop gotując na średnim ogniu, cały czas mieszając ok. 5 minut aż całość będzie płynna. Przelać zawartość do orzechów, dodać płynną czekoladę i wymieszać energicznie. Przygotować formę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Przełożyć masę do formy i mocno ugnieść. Wyrównać powierzchnię ciasta np. łyżką. Piec 40 minut w 175 stopniach C. Odłożyć w chłodne miejsce i wystudzić kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem ( u mnie trzcinowy). Ciasto można przechowywać wiele tygodni.
Świetne ciasto!
OdpowiedzUsuń