SKŁADNIKI:
5 jajek wielkość „L” nie z lodówki
2 łyżeczki węgla aktywnego + 3 łyżeczki wody
160 g cukru
130 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zacznie się pienić dodawać po łyżce cukru i ubijać do uzyskania lśniącej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtka i wlać rozmieszany węgiel aktywny.
Obie maki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części.
Obie maki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części.
Poncz:
2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej
pół szklanki gorącej wody
Krem:
500 g mascarpone
mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
( 2łyżki malibu opcjonalnie)
owoce: jeżyny, czarne maliny, praliny kokosowe ( możesz zrobić sama lub z mojego przepisu: http://azgotuj.blogspot.com/2019/05/owocowe-trufle-ala-rafaello.html
PRZYGOTOWANIE
Mascaropne przełożyć do naczynia, wlać mleko kokosowe, dodać cukier puder, malibu i wymieszać.
Na talerz umieścić dolny blat nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 częścią kremu. To samo zrobić z pozostałymi. Wierzch udekorować owocami i pralinami kokosowymi.