środa, 21 sierpnia 2019

Tort prawie oreo z pralinami kokosowymi

Tort jest bezglutenowy z dodatkiem węgla aktywnego, stąd jego  czarny kolor. Biały krem mascarpone z dodatkiem malibu i mleczka koksowego. Wybitnie smakuje z jeżynami.

SKŁADNIKI:

5 jajek wielkość „L” nie z lodówki
2 łyżeczki węgla aktywnego + 3 łyżeczki wody
160 g cukru
130 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zacznie się pienić dodawać po łyżce cukru i ubijać do uzyskania lśniącej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtka i wlać rozmieszany węgiel aktywny.
Obie maki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części.

Poncz:

2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej
pół szklanki gorącej wody

Krem:

500 g mascarpone
mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
( 2łyżki malibu opcjonalnie)
owoce: jeżyny, czarne maliny, praliny kokosowe ( możesz zrobić sama lub z mojego przepisu: http://azgotuj.blogspot.com/2019/05/owocowe-trufle-ala-rafaello.html

PRZYGOTOWANIE

Mascaropne przełożyć do naczynia, wlać mleko kokosowe, dodać cukier puder, malibu i wymieszać.
Na talerz umieścić dolny blat nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 częścią kremu. To samo zrobić z pozostałymi. Wierzch udekorować owocami i pralinami kokosowymi.



poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie.

dla 2 osób

SKŁADNIKI

opakowanie tofu czosnkowego
olej
300 g
 zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
przyprawy:
po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki
sól do smaku
limonka

PRZYGOTOWANIE

Fasolę ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Tofu pokroić w kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą.


niedziela, 18 sierpnia 2019

Ciasto gryczane ze śliwkami





Domowe, letnie ciasto, które miło będzie zjeść na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Przy tym zdrowe. Z mąki gryczanej, jaj i oleju z owocami. Dobrze smakuje z kulką lodów cynamonowych lub waniliowych.

SKŁADNIKI:

śliwki ( dowolne u mnie santa rosa) ok. 8 lub 12 sztuk
250 g mąki gryczanej
4 jaja
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego lub cukru
wanilia mielona 1/2 łyżeczki
olej  1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe - garść
3 sztuki goździków i 1 łyżka cukru trzcinowego

forma 18 cm wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem

Przygotowanie:
Śliwki umyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki.
W moździerzu lub młynku zmielić goździki z cukrem trzcinowy.

Jaja ubić z miodem, wanilią na puch, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać olej cały czas mieszając.
Wylać ciasto na przygotowaną formę. Na wierzch ułożyć śliwki. Posypać cukrem z goździkami, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach do godziny.