poniedziałek, 13 maja 2019

Owocowe trufle a'la rafaello


Owocowe trufle a'la rafaello. Są pięknie pastelowe i cudownie owocowe w smaku. 



Składniki:

mleko kokosowe w proszku - 3 łyżki (np. takie: coconut milk powder
mąka kokosowa lub zmielone w młynku wiórki kokosowe - 50 - 100 g
mielone migdały - 100 g
tłuszcz kakaowy 70 - 100 g (np. taki: tłuszcz kakaowy)
miód akacjowy - 3 łyżki
różdżki smaku Czary Mamy ( truskawka, czarna porzeczka, szpinak ) po jednej sztuce
sól - 1 szczypta



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę kokosową, mielone migdały, mleko kokosowe w proszku i szczyptę soli. Mieszamy. Dzielimy równo na trzy części. Do każdej dodajemy po jednej smakowej różdżce. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz kakaowy ( jeśli nie mamy alternatywą jest olej kokosowy).
Do każdej części  suchej masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy po 1 łyżce miodu akacjowego. Mieszamy rękami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Jeśli masa będzie za sucha należy dolać tłuszczu. Następnie formujemy kulki i umieszczamy w lodówce.


2 komentarze: