czwartek, 10 maja 2018

Jaglanka makowa z owocami i migdałami

Jaglankę doceniają piłkarze i sportowcy. Kasza jaglana działa odkwaszająco, jest lekkostrawna i ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, krzemionkę, która ma wpływ na wygląd skóry i paznokci, dużo witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników. Nie zawiera glutenu. Kiedy dopadnie nas infekcja wirusowa warto ją wtedy spożywać ponieważ jest dobrym lekarstwem na katar ( ze względu na właściwości przeciwirusowe). Jedyny jej minus to dość wysoki IG i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą.

























Na 4 porcje:

jaglanka makowa Bio Planet  1 opakowanie
mrożone wiśnie, żurawiny i maliny  1 garść
migdały z płatkach lub ulubione orzechy 4 łyżeczki
kiwi  1 szt.
woda 2 szklanki

Ugotuj jaglankę według wskazań producenta.
Przygotuj swoje ulubione owoce i orzechy.
Gorącą jaglankę wyłóż na miseczki i dodaj owoce i orzechy.




środa, 9 maja 2018

Jogurt z crunchy i z mrożoną żurawiną

Proste, szybkie i zdrowe śniadanie, które może być też deserem:)

Na 2 porcje: 

SKŁADNIKI:

jogurt z zakwasku lub  naturalny 300 ml
crunchy owsiane  4 łyżki
mrożone np. żurawiny 4 łyżki
nasiona chia 1 łyżeczka
miód gryczany 1 łyżeczka


PRZYGOTOWANIE:

 Jogurt, crunchy i żurawinę napełniamy w szklaneczki na przemian. Podajemy polane miodem i z listkami mięty lub melisy.





wtorek, 8 maja 2018

Owoce leśne z chia

Uwielbiam lekkie desery a wystarczy mieć tylko 3 składniki aby przygotować ten:

paczkę mrożonych owoców
łyżkę miodu
łyżkę nasion chia
































Owoce wrzucam go garnka, zagotowuję i odstawiam.
Dodaję łyżkę chia i łyżkę miodu. Mieszam przelewam do szklanek.
Po kilku godzinach ma konsystencję kisielu.