Gorący krem z kalafiora z konfitowanym czosnkiem czyli duszonym w oliwie.
SKŁADNIKI:
średni kalafior
2 szt. liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 główki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
kilka orzechów włoskich
tymianek opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewany wodą do zakrycia warzywa. Gotujemy dodając sól, liście laurowego i ziele angielskie.
Czosnek obieramy, umieszczamy w rondlu i zalewamy oliwą. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kilka minut. Należy sprawdzić jego miękkość i jeśli jest twardawy konfitować do miękkości. Przekładamy łyżką cedzakową uduszony czosnek do garnka z kalafiorem. Wyjmujemy liścia laurowego i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy przyprawami a na wierzch dodajemy podprażone orzechy włoskie i polewamy czosnkową oliwą z duszenia czosnku. Resztę oliwy można zlać i wykorzystać do innych dań.