piątek, 23 października 2020

Zupa krem z kalafiora i czosnku

 

Gorący krem z kalafiora z konfitowanym czosnkiem czyli duszonym w oliwie. 


średni kalafior

2 szt. liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

2 główki czosnku

1/2 szklanki oliwy

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

kilka orzechów włoskich

tymianek opcjonalnie 


Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewany wodą do zakrycia warzywa. Gotujemy dodając sól, liście laurowego i ziele angielskie.

Czosnek obieramy, umieszczamy  w rondlu i zalewamy oliwą. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kilka minut. Należy sprawdzić jego miękkość i jeśli jest twardawy konfitować do miękkości. Przekładamy łyżką cedzakową uduszony czosnek do garnka z kalafiorem. Wyjmujemy liścia laurowego i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy przyprawami a na wierzch dodajemy podprażone orzechy włoskie i polewamy czosnkową oliwą z duszenia czosnku. Resztę oliwy można zlać i wykorzystać do innych dań. 



środa, 21 października 2020

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

 

Mam dla Was przepis na kaszę pęczak ( dla bezglutenowców polecam sorgo lub kaszę quinoa czyli komosę ryżową).
Danie jest szybkie w przygotowaniu. 


szklanka kaszy pęczak

sól i pieprz 

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego lub tamari

250 gram pieczarek 

4 kulki mrożonych całych listków lub 2 garście świeżego szpinaku baby 

łyżka miso

1/2 szklanki wody

natka 

Pęczak dotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. 

Pieczarki kroimy w drobne plasterki, a cebulę w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pieczarki szybko smażymy, dodajemy cebulę i czosnek chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak. Szybko mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na koniec wlewamy wymieszane miso w pół szklanki wody razem z sosem sojowym lub tamari. Mieszamy kilka minut. Doprawiamy pieprzem. Przekładamy na talerze i posypujemy natką.