1. Temperatura sera - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie.
2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce i orzechy zachwycą biesiadników.
3. Krojenie serów. Porośnięte skórką najlepiej kroić w trójkąt, te z niebieską pleśnią w kostkę lub słupki. Aby uzyskać idealny kształt najlepiej jest kroić ser nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
Jak smakować sery? należy zacząć od łagodnych serów, stopniowo przechodząc do tych ostrzejszych w smaku.
Dojrzałość serów rozpoznajemy po kolorze skórki. Im ciemniejsza tym ser dojrzalszy. O różnych nutach smakowych: roślinnej, owocowej, dymnej, korzennej, orzechowej. Co pasuje do serów? Only skye is the limit.
Gatunki sera jakie będziecie mogli dostać w Lidlu. Który okaże się Waszym ulubionym?
SKŁADNIKI:
szpinak baby ( po garści na talerz)
garść migdałów
łyżka rodzynek
kilka sztuk czerwonych winogron
olej z pestek dyni ( połyżce na talerz)
klika plasterków szynki parmeńskiej
chleb arabski opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Umyć szpinak, rozłożyć liście na talerzu do serwowania. Na wierzchu układać resztę składników. Całość polać olejem z pestek dyni. Podawać z chlebem arabskim z piekarnika.
Do tego Wasze ulubione wino i s'il vous plaît :)
Przyjemnej podroży po smakach Francji.