![]() |
1,20 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
6 jajek
100 g masła
laska wanilii
1 budyń bezglutenowy
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub olejku pomarańczowego
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem Wbijać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać zmielony trzykrotnie twaróg. Dodać budyń, skórkę pomarańczową.. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) oraz boki 10 mc powyżej obręczy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170º C. Piec 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Na wystudzony sernik rozłożyć owoce marakui.