Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry.
Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. 
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych lub świeże podłóżne ok 8. sztuk
cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka mleczka kokosowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
1 l wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego ekologiczny
Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki , jednak namawiam do wykonania samemu
Po pół łyżeczki :
kurkumy
kolendry
kozieradki
kminu rzymskiego
gorczycy białej
imbiru suszonego lub świeżego
papryki słodkiej
gałki muszkatołowej
mielonego ziela angielskiego 
szczypta chili  
 szczypta cynamonu
1 goździk 
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek. Smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy.  Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj. 
Podawaj posypaną świeżą kolendrą. 

