lub w marketach.
Makarony gotują się 4-6 minut te najmniejsze lub 8-10 penne. Po ugotowaniu makaron jest sprężysty, al dente, woda czysta a makaron nie rozpada się. Zaskoczyła mnie jakość i smak makaronu. Mam zupełnie inne doświadczenie z makaronami bezglutenowymi.
Opakowania kartonowe lub foliowe. Bardzo eleganckie.
Firma nie zapomniała też o najmłodszych.
Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze.
Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych.
Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem.
Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta.
Pesto:
doniczka bazylii
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
garść orzeszków pistacjowych
2 łyżki oliwy z oliwek
tarty parmezan
Kurczak:
2 piersi z kurczaka ekologicznego
skórka otarta z jednej cytryny
pół łyżeczki suszonej bazylii
ząbek czosnku
sól
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pociąć w paseczki zamarynować w łyżce oliwy, posiekanym czosnku, skórce z cytryny, soli, posypać bazylią, wymieszać i zamarynować ok. 20 minut. Po tym czasie usmażyć paseczki kurczaka.
Przygotować pesto: bazylię umytą i osuszoną przesiekać, dodać pozostałe składniki i zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do gorącego makaronu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze dodać kurczaka i posypać parmezanem.
Bardzo ważna informacja dla osób z celiakią. Makarony są ściśle chronione. Nie ma możliwości nadkażenia ich pszenicą czy innymi zbożami wywołującymi celiakię. Został skontrolowany przez audyt Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.