czwartek, 20 lipca 2017

Penne bezglutenowe Sotelli z pesto i cytrynowym kurczakiem. Test makaronu.

Otrzymałam do przetestowania makarony bezglutenowe  corn pasta, gluten free, GMO free: Penne, Capellini, Animals, Alfabet, Gniocchi, Fusilli, Makaroni, Spaghetti, Bucatini marki Sotelli Kingdm of taste dostępne w sklepie internetowym:  www.sotelli24.pl
lub w marketach.

Makarony gotują się 4-6 minut te najmniejsze lub 8-10 penne. Po ugotowaniu makaron jest sprężysty, al dente, woda czysta a makaron nie rozpada się. Zaskoczyła mnie jakość i smak makaronu. Mam zupełnie inne doświadczenie z makaronami bezglutenowymi.

Opakowania kartonowe lub foliowe. Bardzo eleganckie.

Firma nie zapomniała też o najmłodszych.
Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze.

Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych.

Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem.

Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta.

Pesto:

doniczka bazylii
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
garść orzeszków pistacjowych
2 łyżki oliwy z oliwek
tarty parmezan

Kurczak:

2 piersi z kurczaka ekologicznego
skórka otarta z jednej cytryny
pół łyżeczki suszonej bazylii
ząbek czosnku
sól
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka pociąć w paseczki zamarynować w łyżce oliwy, posiekanym czosnku, skórce z cytryny, soli, posypać bazylią, wymieszać i zamarynować ok. 20 minut. Po tym czasie usmażyć paseczki kurczaka.

Przygotować pesto: bazylię umytą i osuszoną przesiekać, dodać pozostałe składniki i zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do gorącego makaronu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze dodać kurczaka i posypać parmezanem.




Bardzo ważna informacja dla osób z celiakią. Makarony są ściśle chronione. Nie ma możliwości nadkażenia ich pszenicą czy innymi zbożami wywołującymi celiakię. Został skontrolowany przez audyt Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.




wtorek, 18 lipca 2017

Muffinki z czerwonej fasoli z porzeczkami

Muffinki z czerwonej fasoli z porzeczkami. 

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli*
2 eko jaja
dojrzały banan
3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
100 ml oleju rzepakowego
5 łyżek ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
porzeczki 

Przygotowanie:

Odsączyć fasolę i przełożyć do naczynia, wbić jajka i dodać pokrojonego banana oraz resztę składników. Zmiksować. Następnie wrzucić garść czerwonych porzeczek i delikatnie przemieszać. Masę wylać do wyłożonych papilotek do 3/4 ich wysokości i wkładać do formy na muffinki. 
Piec mniej więcej 25 minut w 180° C.

*Zamiast fasoli można użyć mąki np. ryżowej pełnoziarnistej