środa, 2 grudnia 2015

Łamana beza z kremem waniliowo - kawowym z amaretto, migdałami i bananem


Ogromny puchar łamanej bezy z kremem waniliowo - kawowym z amaretto z migdałami,bananem. 
Moja propozycja na święta Bożego Narodzenia. 


Składniki:

4-5 białek 
3/4 szklanki bardzo drobnego ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
2 opakowania serka mascarpone po 250 lub jedno duże (ekonomiczniej)
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 ml amaretto
3 łyżki cukru do kremu
30 ml espresso
płatki migdałowe lub słupki do przesypywania warstw
banan


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru, na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wylej na silikonową matę do pieczenia lub na nieprzywierający papier i rozsmaruj cienką warstwę. Piecz w 140 stopniach około 1 godziny. Jeśli trzeba posusz jeszcze trochę, żeby była twarda. Wyjmij i  wystudź.
 Przygotuj krem:  mascarpone, śmietankę, wanilię, wystudzone espresso i amaretto wymieszaj dobrze mikserem. Nie używaj dużo cukru do kremu, chyba że lubisz, ponieważ  beza jest słodka. Na dół naczynia wsyp warstwę łamanej bezy, potem krem, warstwa migdałów i pokrojony w plasterki banan. Powtórz tyle razy warstwy, aż skończą się produkty i pozwoli na to naczynie. Nakładaj do pucharków. Przechowuj w lodówce krótko. Najlepiej jeść natychmiast, wtedy beza jest chrupiąca.