piątek, 22 lutego 2013

Tortilla dla zabieganych



Szybka przekąska w ciągu dnia. 



placek tortilli z nasionami lnu
mix sałat ( szpinak, rukola)
kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
2 szt  suszonych pomidorów
chrzan 

wtorek, 19 lutego 2013

Pasta do chleba z fasoli, rukoli, i pieczonej papryki


Pastę można zrobić na wiele sposobów. Na szybko lub bardziej slow. Od Ciebie zależy czy fasolę ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki bądż słoika, czy paprykę opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika - wtedy polecam Rolnika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę. 

Składniki:

puszka białej fasoli lub ugotowanej wcześniej namoczonej 
papryka czerwona opieczona w piekarniku lub na grillu / lub ze słoika 
rukola  - garść/ natka pietruszki
1 cebula czerwona
kilka sztuk oliwek czarnych
2 łyżki oliwy
sól pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie:



 Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do malaksera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj. Na koniec polej całość oliwą z oliwek.

niedziela, 17 lutego 2013

Brytyjskie czasopisma kulinarne



Tak. Marzenia się spełniają. Mam. Wreszcie i ja mam. Recipe yerbook Jamiego! 
Jak zwykle Jamie nie rozczarowuje. Daje inspiracje i pomysły na kulinarną twórczość. 
Świetne dania z warzyw, ciasta, przekąski, codzienne makarony i łatwe posiłki na każdego dzień. 200 przepisów ! Gazeta więcej warta niż nie jedna książka kucharska. Będę publikować przepisy inspirowane tym tytułem.


No i druga gazeta Good Food. Dania tanie w ekskluzywnym wydaniu. Tanio nie znaczy  - nie zdrowo, nie smacznie, byle jak. Ja już wczoraj jadłam wykwintną tortille przygotowaną przez mojego męża. On raczej (bardzo rzadko - żeby oddać sprawiedliwość) nie gotuje. A wczoraj zostawiłam go z gazetą i wyszłam na wykład. Wróciłam do domu. Czekała na mnie  aromatyczna, z włoskim  aromatem pesto hiszpańska tortilla (nie wiem co na to Hiszpanie) apetyczna z lekko zrumienianą skórką. Po prostu przepyszna. 
Gwiazdy brytyjskiej sceny kulinarnej zamieszczają swoje przepisy w cenie dla każdego i smacznie i aromatycznie.W dobie kryzysu jak znalazł;)  Wiec jedz dobrze wydawaj mniej!