sobota, 21 grudnia 2013

Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe)


Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód  ciasta jest przygotowany z maku.


Masa serowa:

500 g sera trzykrotnie zmielonego 
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
4 jaja temperatura pokojowa
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy do smaku lub otarta skórka 
tabliczka gorzkiej  70-90% czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 
1 łyżka kakao
szklanka cukru trzcinowego

Na spód:

400 g masy makowej ( jedna mała puszka)
2 jaja
3 łyżki mielonych migdałów
50 g miękkiego masła

Na wierzch:

pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
6 kostek lub łyżeczek cukru trzcinowego




PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj tortownicę  23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj masłem lub innym tluszczem.
Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Przelej do tortownicy i upiecz w 180 stopniach C 20 minut. Wystudź spód. Kiedy spód będzie się studził rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Potem schłodzić ją np. wstawić do zimnej wody.

Kiedy spód będzie zimny a czekolada chłodna zacznij robić masę serową. Ser i mascarpone włóż do naczynia dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Wbijaj po jednym jajku i mieszaj na gładko za każdym „jajem”. Do masy dolej czekoladę, dodaj mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao.
Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego lub skórkę. Wymieszaj.

Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni C i piecz ok. 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni.
Wystudź sernik.

Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok. 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni, włóż plasterki i odparuj sok do gęstego syropu. Rozłóż plasterki pomarańczy polej syropem. Ja na wystudzony wierzch posypałam jeszcze wiórkami z czekolady czyli"zeskrobaną" czekoladą.


czwartek, 19 grudnia 2013

Luksusowa galaretka z octu balsamicznego do pasztetów, serów


Nieprawdopodobnie smaczny i luksusowy dodatek w postaci galaretki z octu balsamicznego do mięs, serów, pasztetów rodem z Toskanii. W sklepach internetowych maleńki słoiczek kosztuje ok. 56 zł!. A jej wykonanie jest bardzo łatwe. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. To idealny dodatek do świątecznych potraw.


SKŁADNIKI:

250 ml czerwonego octu balsamicznego
1 szklanka cukru żelującego


PRZYGOTOWANIE:

Wypasteryzuj słoiczki. Najlepiej kilka minut w piekarniku nagrzanym na 140 st. C.
Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy ostygną wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.


Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką.

środa, 18 grudnia 2013

Chlebek korzenny


Przepis na ten chlebek znalazłam na francuskich stronach. Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Trzeba włożyć go po ostygnięciu papierową torbę. 

SKŁADNIKI

500 g miodu gryczanego
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szt. gwiazdka anyżu
1-2 szt. goździków
płaska łyżeczka cynamonu 

PRZYGOTOWANIE:

Anyżek i goździki rozetrzeć dokładne w moździerzu.
Przelej miód do garnka i lekko podgrzej, aby był lekko ciepły ale płynny, zdejmij z palnika i mieszając szybko drewnianą łyżką dodawaj mąkę. Wsyp przyprawy i dalej mieszaj, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem przelej ciasto do formy. Wyrównaj. Piecz 40-45 minut w 190 stopniach C. Na koniec sprawdź patyczkiem. Jeśli patyczek będzie mokry dopiecz jeszcze 5 - 10 minut.