Przepis na ten chlebek znalazłam na francuskich stronach. Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Trzeba włożyć go po ostygnięciu papierową torbę.
SKŁADNIKI
500 g miodu gryczanego
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 gwiazdka anyżu
kilka goździków
płaska łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Anyżek i goździki rozetrzeć dokładne w moździerzu.
Przelej miód do garnka i lekko podgrzej, aby był lekko ciepły ale płynny, zdejmij z palnika i mieszając szybko drewnianą łyżką dodawaj mąkę. Wsyp przyprawy i dalej mieszaj, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem przelej ciasto do formy. Wyrównaj. Piecz ok 40-45 minut w 190 stopniach . Na koniec sprawdź patyczkiem. Jeśli patyczek będzie mokry dopiecz jeszcze 5 - 10 minut.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem przelej ciasto do formy. Wyrównaj. Piecz ok 40-45 minut w 190 stopniach . Na koniec sprawdź patyczkiem. Jeśli patyczek będzie mokry dopiecz jeszcze 5 - 10 minut.
Jeszcze takiego nie jadłam i bardzo, ale to bardzo ciekawi mnie jego smak, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie- chlebek korzenny i konfitura z cebuli!! mniam:)
OdpowiedzUsuńchlebek korzenny? O ja.. musi być genialny!
OdpowiedzUsuńAle na pewno pasuje nie tylko do pasztetu, czy konfitury-spokojnie wszamałabym go z powidłami albo miodem <3
O rany jaki boski ten chlebek! I musi być pyszny, bo te przyprawy w nim... oj jaki to musi być zapach z pieca :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
a to piękny sposób na świąteczny bocheneczek :)
OdpowiedzUsuńMam cebule, mam pasztet ale nie mam chleba. Podkradnę przepis :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chleb!
OdpowiedzUsuńIdealny do świątecznych potraw.
przepięknie go pokazałaś na zdjęciach :) mniam!
OdpowiedzUsuńświetny, świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuń