czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym


Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło się upiec w zwykłej tortownicy. 
Ja mam na szczęście małą ok. 19 cm tortownicę, więc miałam w czym upiec ciasto. Gdybym ściśle trzymała się składników z opakowania, nie miałabym w czym upiec ciasta i byłabym w kłopocie.



Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na małą foremkę.

SKŁADNIKI:

4 jaja
125 g miękkiego masła
125 g cukru
150 g mąki 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok. 45 minut.



Krem 

(składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)

małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny

Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.

Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:

Poncz

pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy (bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny

Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.

środa, 6 stycznia 2016

Krem jaglany z jagodami goji



Krem jaglany z jagodami goji z sokiem. Kaszę ugotowałam na 
świeżo wyciśniętym soku z linii produktów Ryneczek Lidla. 
W Nowym Roku Lidl Polska oferuje mnóstwo zdrowych produktów.
Makarony razowe, bio mleka, pyszne bio sery,  bio  jogurty, owsianki, nasiona chia, smoothie na bazie mleczka kokosowego (pycha).
 Życzę Wam zdrowego odżywiania w Nowym Roku.

Przygotowałam dla Was  pyszną kaszę jaglaną w cudownym kolorze. 
Lekko i smacznie. 


Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy
2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki jagód goji
sok z pomarańczy Ryneczek Lidla

Przygotowanie:

Wszytkie składniki razem miksujemy. Jagody goji można chwilę namoczyć w soku aby je zmiękczyć. Podczas miksowania wlewamy sok pomarańczowy i w miarę potrzeby dolewać aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wykładamy do miseczek i posypujemy niewielką ilością goji.