Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło się upiec w zwykłej tortownicy.
Ja mam na szczęście małą ok. 19 cm tortownicę, więc miałam w czym upiec ciasto. Gdybym ściśle trzymała się składników z opakowania, nie miałabym w czym upiec ciasta i byłabym w kłopocie.
Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na małą foremkę.
SKŁADNIKI:
125 g miękkiego masła
125 g cukru
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok. 45 minut.
Krem
(składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)
małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny
Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
Poncz
małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny
Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
Poncz
pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy (bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny
Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.