piątek, 25 grudnia 2015

Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy)


Pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.
W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu. 
Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam.
Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. 
Zakupiliśmy 200 g do domu świeżo mielonej kawy.
Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie.
Przepis pochodzi od Małgosi z bloga Igraszki losu.
Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem. 




SKŁADNIKI:

kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego
sok z 2 pomarańczy
mąka ziemniaczana do oprószenia ryby
olej do smażenia 
 mała puszka koncentratu pomarańczowego
 łyżka miodu akacjowego 
szklanka wody
szklanka wina białego
cebula POKROJONA w piórka
sól i pieprz 
garść rodzynków

PRZYGOTOWANIE:

Karpia posól i oprósz mąką ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj wino, wodę, sok pomarańczowy. Dopraw solą i pieprzem. Duś odparowując wino. Dodaj koncentrat, zamieszaj. Wsyp rodzynki i duś kilka minut. Wyjmij karpia i połóż na sosie. Podawaj z patelni lub z półmiska. 



poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makowiec z kaszą jaglaną (ciasto bezglutenowe)




Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec.
Jest bezglutenowe, bez cukru. 





Składniki:

szklanka suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
olejek (zapach) migdałowy kilka kropel
500 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego najlepiej migdałowego
6-8 łyżek miodu akacjowego
4 - 5 łyżek domowej lub z puszki masy makowej
50 ml oleju rzepakowego
jajo
30 ml rumu
otarta skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

70 g czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem
50 g masła lub oleju kokosowego stałego 

prażone orzechy włoskie 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w mleku ze szczyptą soli. Odcedzić jeśli nie wchłonęła całej ilości płynu. Przełożyć do miski, dodać miód i zmiksować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszać dobrze łyżką. Na koniec dodać masę makową i wymieszać. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec około 50 - 60 minut w 180 stopniach C. 
Po wystudzeniu polać gorzką czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym lub masłem. Do rozpuszczonej czekolady można dodać 2 łyżki płatków migdałowych. 


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie.