sobota, 28 listopada 2020

Ucierane ciasto imbirowe

 

Ucierane ciasto imbirowe. Ciasto pachnie przepięknie. Jest miękkie i wilgotne. Zawiera przeciwzapalny imbir. 

blaszka 23x10

300 gram mąki orkiszowej tortowej przesianej

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru waniliowego

220 gram miękkiego  masła

4 jaja ( temperatura pokojowa)

250 gram konfitury imbirowej

1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego

cukier puder do posypania ( u mnie mielony w młynku cukier puder

 Masło i cukier ubijamy na puch. Wbijamy jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy mąkę po łyżce z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę ( konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej  rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok 75- 90 minut do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 


czwartek, 26 listopada 2020

Grzaniec z cydru z goździkami

 

Przyszedł czas na rozgrzewające napoje. Grzaniec z cydru z goździkami jest przepyszny. Możesz dodać rozmaryn, tymianek, anyż, cynamon, kardamon. 


butelka cydru

8 szt goździków

jabłko


Do naczynia wlewamy cydr i gózdzki. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę  aby lekko wrzał. Gotujemy ok 5 minut. Potem dodajemy jabłko pokrojone w ósemki. I gotujemy ok 2 minut. 

Przelewamy do szklaneczek termicznych, wkładamy kawałki jabłek. 



niedziela, 22 listopada 2020

Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem

 

Lasagne nie było u nas lata. Przypomniałam sobie o  niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan)

Ciasto:
1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania
1 jajo ( weganie bez jaja)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki letniej wody

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę ( weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu.
Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos.

SOS:

marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łodyga selera naciowego
papryka chili
1 łyżeczki bazylii i oregano
cukinia
sól do smaku
puszka pomidorów krojonych
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę i seler pociąć w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię w półksiężyce a czosnek w plasterki. Rozgrzać oliwę, dodać pocięte warzywa i dusić kilka minut. Wlać pomidory, posolić i dodać papryczkę chili ( to od was zależy jak chcecie pikantne). Na koniec dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut.

Parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach.

W dużym rondlu zagotować wodę i posolić. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ( 4- 5 sztuk) prostokąty lub kwadraty ( w zależności od naczynia do zapiekania) nieco mniejsze nieco dno naczynia ( podczas gotowania makaron "rośnie". Gotować po 30 sekund.

Na dno naczynia wylać trochę oliwy i rozsmarować. Położyć pierwszy płat ciasta i nałożyć kilka łyżek farszu. Każdą warstwę przesypać parmezanem. Postępować tak z każdym płatem ciasta. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 10-15 minut do zapieczenia. 
Wierzch posypać świeżymi ziołami.