Ucierane ciasto imbirowe. Ciasto pachnie przepięknie. Jest miękkie i wilgotne. Zawiera przeciwzapalny imbir.
blaszka 23x10
Składniki
300 g mąki orkiszowej tortowej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
220 g miękkiego masła
4 jaja (temperatura pokojowa)
250 g konfitury imbirowej
1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego
cukier puder do posypania (u mnie mielony w młynku cukier puder
Przygotowanie:
Masło i cukier ubijamy na puch. Wbijamy jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy mąkę po łyżce z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę (konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok. 75- 90 minut do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.