niedziela, 22 listopada 2020

Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem

 

Lasagne nie było u nas lata. Przypomniałam sobie o niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy. Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem (płatki drożdżowe dla wegan)

SKŁADNIKI

Ciasto:
1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania
1 jajo (weganie bez jaja)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki letniej wody

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę (weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu.
Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos.

SOS:

marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łodyga selera naciowego
papryka chili
1 łyżeczki bazylii i oregano
cukinia
sól do smaku
puszka pomidorów krojonych
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i seler pociąć w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię w półksiężyce a czosnek w plasterki. Rozgrzać oliwę, dodać pocięte warzywa i dusić kilka minut. Wlać pomidory, posolić i dodać papryczkę chili ( to od was zależy jak chcecie pikantne). Na koniec dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut.

Parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach.

W dużym rondlu zagotować wodę i posolić. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać (4 - 5 sztuk) prostokąty lub kwadraty  w zależności od naczynia do zapiekania) nieco mniejsze nieco dno naczynia (podczas gotowania makaron "rośnie". Gotować po 30 sekund.

Na dno naczynia wylać trochę oliwy i rozsmarować. Położyć pierwszy płat ciasta i nałożyć kilka łyżek farszu. Każdą warstwę przesypać parmezanem. Postępować tak z każdym płatem ciasta. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 10-15 minut do zapieczenia. 
Wierzch posypać świeżymi ziołami. 








1 komentarz: