piątek, 19 stycznia 2024

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Austriacki omlet cesarski Kaiserschmarrn zobaczyłam w programie "Jestem z Polski". Bardzo lubię ten program. Zwykle zwracam uwagę na kuchnię danego kraju. W programie zobaczyłam ten omlet i musiałam go zrobić. Pooglądałam filmiki jak to robią restauratorzy austriaccy i oto jest. 
 

Ja polecam też przy okazji naleśnik japoński. Link znajdziecie tu:

Naleśniki japońskie

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

SKŁADNIKI:

 4 jaja

160 ml mleka

100 g mąki (dałam orkiszową)

40 g cukru do piany z białek (dałam ksylitol)

trochę cukru waniliowego

1 łyżka masła

1 szczypta soli

Dodatki:

cukier puder

rodzynki

prażone jabłko szara reneta

lub inna konfirura

owoce

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować dwa naczynia. Do jednego dać białka a do drugiego żółtka. Ubić białka na pianę a pod koniec dodać cukier i chwilę ubijać. Do żółtek wlać mleko i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać mikserem. Do masy dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać. Całość przelać do dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce masła. Kiedy się dobrze zrumieni od spodu na wierzch posypać rodzynki i przewrócić na drugą stronę. Kiedy będzie zrumienione drewnianą szpatułką poprzecinać omlet a kawałki jeszcze chwilę podsmażyć mieszając je od czasu do czasu. Można wlać na patelnię kieliszek rumu i flambirować. Ja ten etap pominęłam.