Ja polecam też przy okazji naleśnik japoński. Link znajdziecie tu:
Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna.
SKŁADNIKI:
4 jaja
160 ml mleka
100 g mąki (dałam orkiszową)
40 g cukru do piany z białek (dałam ksylitol)
trochę cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 szczypta soli
Dodatki:
cukier puder
rodzynki
prażone jabłko szara reneta
lub inna konfirura
owoce
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dwa naczynia. Do jednego dać białka a do drugiego żółtka. Ubić białka na pianę a pod koniec dodać cukier i chwilę ubijać. Do żółtek wlać mleko i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać mikserem. Do masy dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać. Całość przelać do dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce masła. Kiedy się dobrze zrumieni od spodu na wierzch posypać rodzynki i przewrócić na drugą stronę. Kiedy będzie zrumienione drewnianą szpatułką poprzecinać omlet a kawałki jeszcze chwilę podsmażyć mieszając je od czasu do czasu. Można wlać na patelnię kieliszek rumu i flambirować. Ja ten etap pominęłam.